“Riječ je o Božjem milosrđu – ne božanskom” – osvrt u Glasu Koncila

O pitanju “Božjeg” ili “božanskog” milosrđa, o slici Božjega milosrđa te o prijevodu Dnevnika sv. Faustine u osvrtu p. Andrzeja Wośka, koordinatora Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa u Glasu Koncila, br. 40, od 6. listopada 2019.

Tekst prenosimo u cijelosti:

GLAS KONCILA

Poštovani Naslove, pozdrav i blagoslov!

Ponizna molbai osvrt na tekstove u GK br. 39 /2019.; Mladi mladima…

Osobno se radujem svakom novom broju Glasa Koncila. Trudim se promicati ga. Bilo je vrijeme da sam župu pretplatio na 85 primjeraka. Sada sam u maloj župi, pa ipak uzimamo 11 primjeraka.

Radujem se što se u njemu nalazi toliko bogatstvo iz života Crkve. Kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Crkvi.

Pohvalno i dobro. Naprijed!

Nakon što sam uzeo u ruke novi broj Glasa Koncila (br. 39 /2019) otvorih pa sam rado počeo čitati. Ponekad krenem od prve, a ponekad od zadnje stranice. Kad nešto saznam iz drugih izvora onda tražim članak ili slike o tom zbivanju u Glasu Koncila. Više mi slika govori nego cijeli tekst. Tako je to danas. Današnji su mediji jaka snaga. Mogu graditi a može se uz njihovu „pomoć“ mnogo toga razoriti.

Redovito čitam stranice Mladi mladima… jer imam dugogodišnje iskustvo u radu s mladima.

Redovito čitam članke koji me zanimaju ili se tiču područja kojim se bavim ili za koje sam odgovoran.

Kao koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa u Hrvatskoj pa i šire (gdje se govori hrvatski) vrlo me zanimaju članci, izvještaji, slike i ono što se govori o Božjem milosrđu: o slici Milosrdnog Isusa, o svetcima Božjega milosrđa: sveta Faustina, sveti Ivan Pavao II., papa, sveti otac Pio, blaženi Alojzije Stepinac (jako je znakovito njegovo biskupsko geslo: U tebe se, Gospodine, uzdam!)

U broju 39, Glasa Koncila uvrštena je tema. Dvije svetice – uzori mladima današnjice.

Vrlo lijepo, dobro i korisno. Lijepa ideja… Hvala.

Kao Koordinator i odgovoran za širenje štovanja Božjeg milosrđa u Hrvatskoj moram ipak reagirati i  moliti Vas, Uredništvo, sljedeće:

Moj osvrt i moja zamolba odnosi se na ispravan način širenja štovanja Božjega milosrđa, i svega što je s tim povezano i što se tiče, primjerice slike Božjega milosrđa, krunice Božjega milosrđa, svetkovine Božjega milosrđa ili same svete Faustine Kowalske…. Vratimo se broju 39 Glasa Koncila i rubrici Mladi mladima….

Članak: Ukazanja i Faustina Kowalska je za pohvaliti.
Uzori trećega tisućljeća je isto blagoslovljen članak.
Članak: Svetica Božanskoga milosrđa je dobro sročen, ali je naslov pogrješan… Naime, riječ je o Božjem milosrđu – ne božanskom. Možemo se pozvati na Sveto pismo, na Časoslov, Obrazac Zavjetne mise o Božjemu milosrđu (1769/94/L) iz 1. rujna 1994. godine a koji je sastavljan još za vrijeme sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. I dan danas se svećenici služe tim tekstovima koristeći riječi: Božje milosrđe (vidi: Dodatak Rimskom misalu); na Dnevnik sv. Faustine – novi prijevod s izvornika iz 2016…

Članak: „Pomogni mi, Gospodine, da moje srce bude milosrdno…“ dobro je pročitati ali…pitanje je, otkud je preuzet tekst te molitve? Čini se iz starog prijevoda Dnevnika s njemačkog jezika. Činjenica je da je taj Dnevnik učinio puno dobra, no ima puno nedostataka. Dnevnik je prvo prevođen s poljskoga na njemački, a potom s njemačkog na hrvatski… Sa slavenskog na germanski, pa s germanskog na slavenski jezik…!? Dva različita duha jezika… Također, u prijevodu Dnevnika s njemačkog jezika na hrvatski ima neispravnosti, a što je najvažnije – nakladnik tog izdanja nema odobrenje za objavu i prijevod Dnevnika od strane vlasnika prava izvornika na poljskom jeziku, od Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa iz Poljske…

Stoga je uputno, koristiti Dnevnik iz 2016. preveden s izvornika, u kojemu su ispravljene i ujednačene molitve u čast Božjega milosrđa (imprimatur HBK, 29. 1. 2014.; 79/2014.), koji ima dopuštenje za prijevod i objavu od sestara u Poljskoj, kao i odobrenje Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu (2777/2015 – 18. prosinac 2015)… Dakle – relevantan izvor kojim se treba koristiti u širenju štovanja Božjega milosrđa, a s ciljem da se ne produbljuje jaz i ne stvara daljnja zbrka i ne šire neujednačenosti na hrvatskom govornom području, od koje nažalost još uvijek „patimo“ kad je u pitanju štovanje Božjega milosrđa.

Sama slika Milosrdnog Isusa u br. 39 GK nije ispravna u duhu pobožnosti u čast Božjega milosrđa… Ona je nepotpuna. Nedostaje potpis: Isuse, uzdam se u Tebe. Isus sv. Faustini kaže: „Naslikaj sliku prema crtežu koji vidiš s natpisom: Isuse, uzdam se u Tebe.” (Dn. 47) / „Ljudima dajem posudu s kojom trebaju dolaziti po milosti k izvoru milosrđa. Ta posuda je ova slika s natpisom: Isuse, uzdam se u Tebe.“

Dakle, ispravna slika Božjega milosrđa / Milosrdnog Isusa uvijek mora imati potpis „Isuse, uzdam se u Tebe“

NASLOV – Naslovi su uočljivi i pamtljivi… Vraćam se na naslov „Svetica Božanskoga milosrđa“ – njime mnoge štovatelje Božjega milosrđa dovodite u još veću zabunu, a one koji se po prvi put susreću s tom temom – njih krivo poučavate…

Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa od 2012. godine ulaže iznimno mnogo truda na promicanje ujednačenog i ispravnog pojmovlja, molitava i svega što je povezano uz štovanje Božjega milosrđa. Pri tome je Koordinacija uvijek bila u komunikaciji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, kao i s Nadbiskupskim duhovnim stolom (o čemu svjedoče imprimatur na molitve u čast Božjega milosrđa i Imprimatur NDS-a na Dnevnik sv. Faustine…).

Stoga Vas u ime Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa molim, da nam kao jedan od najznačajnijih i najsnažnijih glasova u našem tiskovnom prostoru pomognete u ispravnom širenju pobožnosti u čast Božjega milosrđa te da u svojim člancima koji se tiču štovanja Božjega milosrđa, svetaca Milosrđa, i dr. koristite ispravne pojmove…

Možda bi bilo zgodno upozoriti novinare, pisce ali i lektore kako postupati u situacijama kada pišu / ispravljaju tekstove koji se tiču te teme, te da u svojim intervencijama koriste ispravno pojmovlje, ali i relevantnu (odobrenu) literaturu… U mnogome Vam od koristi može biti i internetska stranica bozjemilosrdje.net!

Glas Koncila trebao bi nam pomoći da sve bude ispravno i dobro.

Nadam se da se ne ljutite…

Budite i dalje naša radost!

p. Andrzej Wośko, dehonijanac

Koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa