Svetkovina Božjeg milosrđa i… oprost…

Želim da svetkovina Milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grješnicima… (Dn 699)

Svetkovina Božjega milosrđa

Osmina Uskrsa, najveća svetkovina u Katoličkoj Crkvi, završava nedjeljom Božjega milosrđa. Uspostavu ove svetkovine tražio je sam Isus u objavama sv. Faustini. Više je puta govorio da želi da prva nedjelja nakon Uskrsa bude svetkovina Milosrđa. “Želim Da svetkovina milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grješnicima. Toga dana bit će otvorene nutrine mojega milosrđa i ja ću izlijevati mora milosti na duše koje se približe izvoru mojega milosrđa. Duša koja se ispovjedi i pričesti dobit će potpuni oprost od grijeha i kazni. Toga su dana otvorene sve rijeke Božjih milosti. Neka se ne boji približiti k meni niti jedna duša, makar joj grijesi bili poput purpura. Moje je milosrđe tako veliko da kroz čitavu vječnost ostaje neshvatljivo svakom razumu, bilo ljudskom, bilo anđeoskom. Sve što postoji izišlo je iz nutrine moga milosrđa. Svaka će duša u odnosu sa mnom čitavu vječnost razmatrati moju ljubav i milosrđe. Svetkovina Milosrđa izvire iz moje nutrine i želim da se slavi u prvu nedjelju po Uskrsu. Čovječanstvo neće pronaći mira dok se ne obrati izvoru mojega milosrđa.” (Dn 699)

Oprost

“Stoga, potaknut žarkom željom da u kršćanskomu narodu što više rasipiri ove osjećaje pobožnosti prema Božjemu milosrđu, zbog prebogatih duhovnih plodova kojima se iz toga može nadati, na audijenciji 13. lipnja 2002., na kojoj je primio vodstvo Apostolske pokorničarne, udostojao se podijeliti oproste kako slijedi:

Podjeljuje se potpuni oprost, uz uobičajene uvjete (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu svetoga oca) vjerniku koji na drugu vazmenu nedjelju, odnosno nedjelju Božjega milosrđa, u bilo kojoj crkvi ili kapeli, srcem potpuno oslobođenim od privrženosti bilo kakvu, pa i lakomu grijehu, sudjeluje u pobožnostima u čast Božjemu milosrđu ili barem ako pred presvetim sakramentom, javno izloženim ili pohranjenim u svetohraništu, izmoli Očenaš i Vjerovanje te doda pobožni zaziv Milosrdnomu Isusu (primjerice: “Isuse, uzdam se u tebe”).” (Iz Dekreta Apostolske pokorničarne Deus cuius misericordia, 2002)

Brojne milosti…

Na današnji dan moguće je zadobiti ne samo milost otpusta krivica i kazni, nego i isprositi brojne milosti i vremenita dobra ako su u skladu s Božjom voljom.

Uvjet je čisto srce bez navezanosti na grijeh i stav pouzdanja u Boga, želja vršiti Njegovu volju, i djelatna ljubav prema bližnjemu. Jedina posuda kojom se crpe milosti je pouzdanje, kako je učio Isus sv. Faustinu, jer Božje milosrđe nema granica…