I Sutomore u pripravi za obnovu posvete svijeta Božjemu milosrđu

U petak 22. listopada, na blagdan sv. Ivana Pavla II. počela je Godina priprave za svečanu obnovu posvete svijeta Božjemu milosrđu. U nastavku donosimo izvješće koje je uredništvu internetske stranice bozjemilosrdje.net stiglo iz Sutomora u Crnoj Gori, gdje se u hod priprave uključila zajednica štovatelja Božjega milosrđa “Sveti Ivan Pavao II.” sa svojim župnikom don Dejanom Turzom.

Sveti papa Ivan Pavao II. posvetio je 17. kolovoza 2002. godine u svetištu Božjeg milosrđa u Łagiewnikima u Krakovu svijet Božjem milosrđu. Sljedeće godine navršava se dvadeset godina od tog milosnog događaja. Stoga ove godine na blagdan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada, započela je Godina priprave za svečanu obnovu svijeta Božjemu milosrđu koja će trajati do 22. listopada 2022. U Godinu priprave uključila se također molitvena zajednica štovatelja Božjeg milosrđa „Sv. Ivan Pavao II.“ iz Sutomora.

U popodnevnim satima, 22. listopada, upriličeno je najprije štovanje relikvija sv. Ivana Pavla II., molitva krunice i litanija na čast Blažene Djevice Marije. Pobožnosti je predvodio đakon don Damir Vrbešić. Svetu misu u 15 sati predslavio je mladomisnik mr. don Ivan S. Vukičević, rođeni Budvanin, dipl. pijanist, magistar muzikologije i znanstveni djelatnik, inače svećenik biskupije u Eisenstadtu (Austrija).

U svojoj je propovijedi istaknuo značaj urođenosti Božjeg milosrđa u našem svagdanjem životu. Sveobuhvatni Bog često je prevelik za ljudsko poimanje, ali je veličina njegova milosrđa iskazana u Sinu kao lepeza darova koje treba prihvatiti u raznim segmentima našeg života, posebno imajući uvijek otvoreno srce za Njega. No, Bog neće neprekidno kucati na naša vrata jer je i On odsutan tamo gdje prestaje dobra volja. Tako možemo podvući paralelu konačnih stvari – raja i pakla: stalna prisutnost Boga nasuprot njegove potpune odsutnosti. S tim u vezi, ljudi pokušavaju da žive i imaju život bez Boga te ostaju bez životne esencije, neophodne tvari koja sve pokreće. Naglasio je strpljivost kao odliku dobroga kršćanina u hodu s Bogom. Na taj će način moći ispuniti osnovnu kršćansku zadaću: navijestiti i svjedočiti Blagu vijest.

Don Ivan je na kraju poželio vrijednoj župnoj zajednici u Sutomoru blagoslovljen hod kroz godinu kada će se na istome mjestu svakog 22. u mjesecu obavljati pobožnost Božjem milosrđu. Činit će to sa zajednice štovatelja Božjeg milosrđa iz cijeloga svijeta.

Uslijedio je zatim nastavak pobožnosti Božjem milosrđu: zazivi Duhu Svetom, molitvu sv. Mihaelu Arkanđelu, molitva sv. Faustine, Krunica i litanije Božjega milosrđa, čitanje ulomaka iz Dnevnika sv. Faustine i Čin posvete svijeta Božjemu milosrđu. Molitveni dan zaključen je euharistijskim klanjanjem.