BL. MICHAŁ SOPOĆKO

“Ima istina svete vjere koje kao da se znaju i o kojima se često sluša i govori, ali ih se zapravo dobro ne razumije niti se po njima živi. Tako je bilo sa mnom kad je bilo riječi o istini o Božjem milosrđu. Toliko sam puta spominjao tu istinu u propovijedima, razmišljao o njoj u duhovnim vježbama, ponavljao u molitvama Crkve – osobito u psalmima – ali nisam razumio značenje te istine niti sam prodirao u njenu bît – da je najuzvišenije svojstvo Stvoritelja, Otkupitelja i Posvetitelja”
(bl. Michał Sopoćko)

Michał Sopoćko, jedan od dvojice ispovjednika s. Faustine Kowalske, rođen je 1. studenoga 1888. u mjestu Juszewszczyzna. Godine 1910. ulazi u bogosloviju u Vilniusu, a 1914. prima sakrament svećeničkoga reda te, tijekom 4 godine, djeluje kao župni vikar u mjestu Taboryszki. Od 1919. do 1924. vrši službu vojnoga kapelana u Varšavi i nastavlja specijalistički studij na odjelu teologije Varšavskoga sveučilišta te na Pedagoškom institutu. Godine 1924. vraća se u Vilnius gdje nastavlja službu vojnoga kapelana do 1932. godine. Od 1928. profesor je pastoralne teologije na teološkom odjelu Sveučilišta Stefan Batori, a od 1927. do 1932. vrši službu duhovnika u vilniuskoj bogosloviji. Godine 1947. odlazi u Białystok i predaje na tamošnjoj bogosloviji sve do 1962. godine. Zadivljuje raznovrsnost njegova svećeničkog djelovanja: djelatan je u župnom pastoralu, kao katehist, bavio se organizacijom školstva i pedagogijom, predavao je na sveučilištu i u bogosloviji, bio je duhovnik kao i ispovjednik svećenika i redovnica, vojni kapelan, trezveni aktivist i graditelj crkava.

Umro je u Białystoku 15. veljače 1975. godine. Proces za proglašenje blaženim na započinje 1987. godine. Prikupljena dokumentacija predana je 1993. Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Godine 2004., Sveti Otac Ivan Pavao II. izdaje dekret o herojskim krepostima sluge Božjega, a potom i dekret o čudu koje se pripisuje njegovu zagovoru. Beatifikacija se održala u Białystoku 28. rujna 2008. godine. Njegovi zemni ostatci počivaju u svetištu Božjega milosrđa u Białystoku.

Michal Sopoćko i s. Faustina Kowalska

Vlč. Sopoćko po prvi puta susreo se sa s. Faustinom Kowalskom u lipnju 1933. u Vilniusu gdje je bio redoviti ispovjednik Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa. „Već mi je na početku rekla – sjeća se nakon puno godina – kako me već poznaje iz nekog viđenja i da joj trebam biti duhovnik te da moram ostvariti neki Božji plan koji će mi ona prenijeti.“ Službu duhovnika i ispovjednika s. Faustine vršio je do 21. ožujka 1936., kada je napustila Vilnius. Ostali su u kontaktu razmjenjujući pisma u kojima ju je savjetovao i upućivao kako rasti u duhovnom životu i ostvariti svoje poslanje. U nekoliko navrata posjetio ju je i u samostanu u Krakovu te u bolnici na Prądniku. Na njegov poticaj s. Faustina počinje pisati Dnevnik. Zahvaljujući vlč. Sopoćku naslikana je i prva slika Milosrdnoga Isusa u Vilniusu (1934.) koja je doživjela prvo javno štovanje od 26. do 28. travnja 1935. u Ostroj Brami povodom obilježavanja velikog jubileja Otkupljenja. I prije Drugoga svjetskog rata zauzima se kod crkvenih vlasti za ustanovljenja svetkovine Božjega milosrđa na prvu nedjelju iza Uskrsa. Napisao je niz djela posvećenih istini o otajstvu Božjega milosrđa. Godine 1941. osniva Družbu sestara Milosrdnoga Isusa u Vilniusu u poslušnosti Božjoj volji: „Bog traži redovničku zajednicu koja treba propovijedati Božje milosrđe i izmoliti ga svijetu.“ (Dn 436) Do konca života aktivno se zalagao za uvođenje svetkovine i odobrenje štovanja Božjega milosrđa.

OBRAZAC SV. MISE U ČAST BL. MICHAŁA SOPOĆKA