pouzdanje u Boga

milosrđe prema bližnjima

U svijetu, „u kojem je tako puno zla, kako fizičkog tako i moralnog“, u svijetu u kojem vrebaju opasnosti usmjerene protiv ljudske slobode, savjesti, vjere i koje u ljudima i svijetu izazivaju snažan nemir i zabrinutost za budućnost čovjeka i svijeta, za smisao čovjekova postojanja – postoji samo jedan odgovor: Božje milosrđe!

Ta „najveća Božja osobitost“ (Dn 301) – neizmjerno Božje milosrđe – posredovana nam je po poniznoj poljskoj redovnici, sv. Faustini Kowalskoj (1905. – 1938.). Njoj, jednoj od najvećih mističarki Katoličke Crkve, Bog je dao posljednju slamku spasa po kojoj će se izmučeno i grijehom ranjeno čovječanstvo spasiti – pobožnost u čast Božjemu milosrđu.

Prema jednom od istaknutih poljskih teologa, Ignacyju Różyckomu – koji se po odredbi Kongregacije za kauze svetaca u vrijeme trajanja beatifikacijskog postupka za s. Faustinu, pozabavio pitanjem Dnevnika koji je ova glasnica i posrednica poruke o Božjemu milosrđu pisala – bit ove pobožnosti jest: pouzdanje u Boga i milosrđe prema bližnjemu.

„Bez pouzdanja nije moguće nikakvim konkretnim činima ostvariti obećanja povezana s ovom pobožnošću. Pouzdanje je osnovni i esencijalni čin pobožnosti da već samo, bez drugih konkretnih oblika te pobožnosti, jamči postignuće svih općih obećanja koje je Gospodin Isus povezao s ovom pobožnošću.“ (Ignacy Różycki)

što želimo?

Ova internetska stranica plod je nastojanja širiti štovanje Božjega milosrđa po oblicima koje je posredovala sv. Faustina Kowalska u duhu nove evangelizacije. Osim redovitih i potrebnih informacija o širenju štovanja Božjega milosrđa, kao i odobrenih molitava u čast Božjega milosrđa na hrvatskom jeziku, ova stranica nudi i niz zanimljivih članaka i svjedočanstava o veličini Božje ljubavi i milosrđa prema svom stvorenju. Članci se uz odobrenje izdavača, Družbe Kristove (Towarzystwo Chrystusowe) iz Poznańa prevode iz časopisa za novu evangelizaciju Miłujcie się! (izlazio do 2022. godine). Časopis je na hrvatskom jeziku izlazio u tiskanom obliku od 2002. do 2018. pod naslovom Ljubite jedni druge!, a sada nalazi svoj put do čitatelja putem internetske stranice bozjemilosrdje.net. Uredništvo bozjemilosrdje.net zahvaljuje uredništvu časopisa Miłujcie się na odobrenju za prevođenje i objavu njihovih sadržaja.

Stranica donosi novosti i sadržaje vezane uz Božje milosrđe i njegovo štovanje u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini te nastoji pratiti rad Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa.