pouzdanje u Boga

milosrđe prema bližnjima

U svijetu, „u kojem je tako puno zla, kako fizičkog tako i moralnog“, u svijetu u kojem vrebaju opasnosti usmjerene protiv ljudske slobode, savjesti, vjere i koje u ljudima i svijetu izazivaju snažan nemir i zabrinutost za budućnost čovjeka i svijeta, za smisao čovjekova postojanja – postoji samo jedan odgovor: Božje milosrđe!

Ta „najveća Božja osobitost“ (Dn 301) – neizmjerno Božje milosrđe – posredovana nam je po poniznoj poljskoj redovnici, sv. Faustini Kowalskoj (1905. – 1938.). Njoj, jednoj od najvećih mističarki Katoličke Crkve, Bog je dao posljednju slamku spasa po kojoj će se izmučeno i grijehom ranjeno čovječanstvo spasiti – pobožnost u čast Božjemu milosrđu.

Prema jednom od istaknutih poljskih teologa, Ignacyju Różyckomu – koji se po odredbi Kongregacije za kauze svetaca u vrijeme trajanja beatifikacijskog postupka za s. Faustinu, pozabavio pitanjem Dnevnika koji je ova glasnica i posrednica poruke o Božjemu milosrđu pisala – bit ove pobožnosti jest: pouzdanje u Boga i milosrđe prema bližnjemu.

„Bez pouzdanja nije moguće nikakvim konkretnim činima ostvariti obećanja povezana s ovom pobožnošću. Pouzdanje je osnovni i esencijalni čin pobožnosti da već samo, bez drugih konkretnih oblika te pobožnosti, jamči postignuće svih općih obećanja koje je Gospodin Isus povezao s ovom pobožnošću.“ (Ignacy Różycki)

što želimo?

Ova internetska stranica plod je nastojanja širiti štovanje Božjega milosrđa po oblicima koje je posredovala sv. Faustina Kowalska u duhu nove evangelizacije. Osim redovitih i potrebnih informacija o širenju štovanja Božjega milosrđa, kao i odobrenih molitava u čast Božjega milosrđa na hrvatskom jeziku, ova stranica nudi i niz zanimljivih članaka i svjedočanstava o veličini Božje ljubavi i milosrđa prema svom stvorenju. Članci se uz odobrenje izdavača, Družbe Kristove (Towarzystwo Chrystusowe) iz Poznańa prevode iz časopisa za novu evangelizaciju Miłujcie się! Časopis je na hrvatskom jeziku izlazio u tiskanom obliku od 2002. do 2018. pod naslovom Ljubite jedni druge!, a sada nalazi svoj put do čitatelja putem internetske stranice bozjemilosrdje.net. Uredništvo bozjemilosrdje.net zahvaljuje uredništvu časopisa Miłujcie się na odobrenju za prevođenje i objavu njihovih sadržaja.

Stranica će također donositi novosti i sadržaje vezane uz Božje milosrđe i njegovo štovanje u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini te pratiti rad Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa.