Sveta Faustina i Srce Isusovo

Uz svetkovinu Srca Isusova sa svetom Faustinom…

Čim sam izašla na hodnik odmah me dočekala velika muka: ponižavanja od strane jedne osobe. Prihvatila sam to s predanjem u uzvišenu volju i stisnula se uz Presveto Srce Isusovo, uz Gospodina, dajući Mu do znanja da sam spremna na ono za što sam prinijela sebe kao žrtvu. (Dn 138 )

Pomozi mi, Gospodine, da moje srce bude milosrdno, da osjećam sve patnje svoga bližnjeg, da nikom ne uskratim svoje srce i da iskreno susrećem i one za koje znam da će zloupotrijebiti moju dobrotu. Ja sama zatvorit ću se u premilosrdno Srce Isusovo. O vlastitim patnjama šutjet ću. O, moj Gospodine, neka Tvoje milosrđe počiva u meni. (Dn 163)

Trpjeti – ne tužiti se, tješiti druge, a svoje vlastito trpljenje uranjati u Presveto Srce Isusovo. (Dn 224)

+ Kada sam otišla na blagoslov, Isus mi je udijelio svjetlo kako razgovarati s nekim osobama. Privinula sam se svom snagom svojom na najslađe Srce Isusovo vidjevši kako ću izvana biti osuđena na rastresenost zbog dužnosti koju ću obavljati ovdje u vrtu. Radi te obveze morat ću komunicirati s ljudima iz vanjskoga svijeta. (Dn 262)

Isus ljubi skrovite duše. Skriveni cvijet u sebi ima najviše mirisa. Truditi se osigurati tihi kutak za Srce Isusovo u vlastitoj nutrini. U teškim i mučnim trenucima pjevušim Ti, o, Stvoritelju, himan pouzdanja, jer nema granica mome uzdanju u Tebe, u Tvoje milosrđe. (Dn 275)

Osjećam da moje poslanje ne završava mojom smrću, nego tek počinje. O, nevjerne duše, razastirem vam zastore neba da bih vas uvjerila u Božju dobrotu da nepovjerenjem više ne ranjavate Preslatko Srce Isusovo. Bog je Ljubav i Milosrđe. (Dn 281)

Kada sam ostala na klanjanju od 9 do 10 sati, bile su tu još četiri sestre. Približila sam se oltaru i počela razmatrati muku Gospodina našega Isusa. U tom mi je trenutku strašna bol obuzela dušu radi nezahvalnosti tako velikog mnoštva duša koje žive u svijetu, a osobito me boljela nezahvalnost duša koje je Bog na poseban način odabrao – nemoguće je to zamisliti ili s bilo čim usporediti. Gledajući tu najcrnju nezahvalnost osjećala sam kao da mi se srce kida, napuštale su me tjelesne snage i pala sam na lice ne pokušavajući zatomiti glasan plač. Svaki put kad bih pomislila na neizmjerno Božje milosrđe i na nezahvalnost duša, bol bi probola moje srce. Razumjela sam kako to snažno ranjava preslatko Srce Isusovo. Gorljiva srca obnovila sam svoj čin predanja za grješnike. (Dn 384)

O Isuse moj, Ti ćeš na sudu u posljednji dan zatražiti račun o izvršenju ovog djela milosrđa. O Suče Pravedni, Zaručniče moj, pomozi mi ispuniti Tvoju svetu volju. O milosrđe, Božanska krjeposti. O premilosrdno Srce Isusa, moga Zaručnika, učini srce moje po Srcu Svome. (Dn 660)

+ O Isuse milosrdni, koji si raspet na križu, spomeni nas se u času naše smrti! O premilosrdno Srce Isusovo, kopljem probodeno, sakrij me u posljednjem smrtnom času! O Krvi i Vodo, što potekoste iz Srca Isusova, kao izvor milosrđa za mene u mome smrtnomu času! Isuse koji umireš, Utvrdo Milosrđa , ublaži Božju srdžbu u času moje smrti. (Dn 813)

+ Tako se žarko želim sakriti: htjela bih živjeti kao da ne postojim. Osjećam neobično nutarnje nagnuće skriti se negdje daleko da za me jedino Srce Isusovo zna. Želim biti tihi stan mome Isusu da bi se u meni mogao odmarati. Ne dopuštam da išta probudi moga Ljubljenoga. Skrovitost mi omogućava da stalno razgovaram samo sa svojim Ljubljenim. Sa stvorenjima razgovaram samo onoliko koliko se to mom Ljubljenomu sviđa. Zavoljelo je moje srce Gospodina svom snagom i ne znam druge ljubavi jer je od iskona moja duša utonula u Gospodina, to jedino moje blago. (Dn 1021)

Zdravo, premilosrdno Srce Isusovo,
Živo vrelo svekolikih milosti,
Jedina zaštito i utočište naše,
U Tebi nam je nade sjaj.
Zdravo, najmilostivije Srce moga Boga,
Neizmjerno živo vrelo ljubavi,
Iz kojeg izvire život za čovjeka grješnoga,
I vrelo svekolikih slasti.
Zdravo, otvorena rano Presvetoga Srca,
Iz kojeg potekoše milosrđa zrake,
Iz kojeg život crpit nam je dano
posudom pouzdanja sàmo.
Zdravo, neshvatljiva Božja dobroto,
Neistražena i nedokučiva,
Puna ljubavi i milosrđa, i vazda sveta,
I, poput dobre majke, k nama prignuta.
Zdravo prijestolje milosrđa, Jaganjče Božji,
Koji za me si život kao žrtvu dao
Pred kojim se svakim danom prigiba moja duša,
I duboke vjere život kuša. (Dn 1321)

1526 Najmilosrdnije Srce Isusovo, zaštiti nas pred opravdanim Božjim gnjevom. (Dn 1526)

1. 3. 1938. Jednodnevna duhovna obnova.
U razmatranju sam spoznala da se trebam sakriti što dublje u Srce Isusovo. Razmatrati Njegovu pregorku muku i ulaziti u osjećaje Njegova Božanskoga Srca koje je puno milosrđa za grješnike. Svaki ću trenutak žrtvovati da bih im isprosila milosrđe, živeći Božju volju. (Dn 1621)

prema: Faustina Kowalska, Dnevnik. Milosrđe Božje u mojoj duši, Družba svećenika Srca Isusova (SCJ), Zagreb 2016.