U inicijativi ‘Iskra Milosrđa’ sudjelovalo 26 hrvatskih gradova i mjesta

Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Crna Gora i ove su godine sudjelovale u međunarodnoj molitvenoj inicijativi Iskra Milosrđa na poticaj Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa iz Hrvatske, prenosi Informativna katolička agencija.

Iskra Milosrđa / Foto: Tihana Semijalac

U molitvi na otvorenom sudjelovali su molitelji na 27 lokacija u 26 hrvatskih gradova i mjesta iz devet (nad)biskupija: Đakovačko-osječke, Riječke, Splitsko-makarske, Zadarske i Zagrebačke nadbiskupije te Dubrovačke, Porečke i Pulske, Sisačke te Varaždinske biskupije. Molitvi su se pridružile i Bosna i Hercegovina s po jednom lokacijom u Mostarsko-duvanjskoj i Banjolučkoj biskupiji te Crna Gora, tj. gradić Sutomore iz Kotorske biskupije.

„Vrlo sam sretna što se pobožnost u čast Božjeg milosrđa širi; vidi se da je to pobožnost za ova vremena“, izjavila je Jelena Vuković, tajnica Koordinacije štovatelja Božjeg milosrđa, dodajući kako je, osim na ulicama i trgovima, ove godine u mjestu Velika Ludina u Sisačkoj biskupiji molitva organizirana na posebnom mjestu – kaznionici Lipovica – gdje su molitelji uz pobožnost imali i misu. „Vidi se da ima jako puno onih koji se vraćaju na pravi put i koji vide izlaz u Bogu“, kazala je, podsjetivši kako su se vjernici u Hrvatskoj u inicijativu počeli uključivati po župama 2010.-2011. godine, a od 2012. kada je osnovana Koordinacija štovatelja shvatili su to kao poziv da potaknu daljnje širenje inicijative u Hrvatskoj, ali i šire, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, gdje god ima štovatelja Božjeg milosrđa koji mole pobožnost na hrvatskom jeziku.

Riječ je o molitvi krunice Božjeg milosrđa na otvorenim prostorima, na trgovima, ulicama, gdje god je moguće organizirati, kako bi vjernici svjedočili svoju vjeru, ali i kako bi potaknuli druge na razmišljanje o Božjem milosrđu. „Tako i u ovim teškim vremenima koronavirusa, pa i potresa, uvijek imamo Onoga komu se obratiti, a to je Bog u svom neizmjernom milosrđu. Dakle, ne treba se bojati jer je Bog tu i uvijek će pomoći“, zaključuje Vuković.

Iskra Milosrđa / Foto: Tihana Semijalac

O svojim razlozima sudjelovanja na Iskri Milosrđa, ali i o važnosti Božjeg milosrđa općenito, posvjedočili su i neki od molitelja ispred zagrebačke katedrale. „Božje milosrđe mi puno znači u životu. Baš u današnje vrijeme kada je jako teško moramo biti svjedoci Božjeg milosrđa, da Božja ljubav dopre do svih onih koji još nisu upoznali tu ljubav i milosrđe“, pojašnjava Nevenka Udovičić.

Marijan Matić iz župe Blažene Djevice Marije Majke Crkve u Trnovčici u kojoj se posebno štuje Božje milosrđe svjedoči: „Da nije Božjeg milosrđa meni ništa ne bi imalo smisla. Najbitnija stvar, naše spasenje, događa se po Božjem milosrđu, jer da Bog nije milosrdan tko bi od nas uopće opstao i zavrijedio vječnost. Osobno mislim da Božje milosrđe kod nas još uvijek nije na toj razini na kojoj bi trebalo biti. Svjedočenje vjere treba biti nešto čega se čovjek ne smije stidjeti i to treba uvijek javno iskazivati.“

Nada Caren voditeljica je Misionara Milosrdnog Isusa pri Župi sv. Josipa na Trešnjevci, a za Božje milosrđe kaže da je doslovno promijenilo njezin život. „Otkad sam spoznala da se jedino po Božjem milosrđu možemo spasiti nisam prestala štovati, širiti i svjedočiti Božje milosrđe, jer ono je važno za spas svake duše. Molimo na trgovima i ulicama upravo zato da do svake duše dopre poruka o Božjem milosrđu, da je Bog ljubav, da Bog voli svako svoje stvorenje; to je potrebno prenijeti onima koji to još ne znaju“, pojasnila je.

Iskra Milosrđa / Foto: Tihana Semijalac

Inicijativa Iskra Milosrđa pokrenuta je 2008. u Poljskoj i do danas se proširila po čitavom svijetu. Za datum održavanja izabran je 28. rujna, dan beatifikacije Michała Sopoćka, ispovjednika sv. Faustine Kowalske koja je poruku o Božjem milosrđu prenijela svijetu. Vrijeme održavanja – 15 sati tj. „sat Milosrđa“ –  odabrano je prema viđenju sv. Faustine u kojemu Gospodin Isus traži štovanje Božjeg milosrđa u satu Njegove smrti kada je svijet zadobio milost.

Redovitim nakanama Iskre Milosrđa (za obraćenje grešnika, kao čin zadovoljštine za uvrede Bogu nanesene, za umiruće, za Crkvu, za Domovinu, za posvećene osobe i nova sveta zvanja, za očuvanje dostojanstva obitelji te na nakane Svetoga Oca) pridružene su i posebne nakane: za milost prestanka pošasti koronavirusa, ozdravljenje bolesnih, za snagu i ustrajnost medicinskom osoblju i svima koji ulažu napore u svladavanju životnih teškoća nastalih širenjem bolesti, za zajedništvo, jakost i svetost Crkve u ovim teškim vremenima te za uspješan i blagoslovljen 7. nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa koji će se održati 17. listopada 2020. u Mariji Bistrici.

Počasni pokrovitelj te međunarodne molitvene inicijative je poljski nadbiskup Grzegorz Ryś, metropolit Łódźske nadbiskupije.

IKA / Tihana Semijalec

pregled lokacija: https://bozjemilosrdje.net/hrvatska-bosna-i-hercegovina-te-crna-gora-u-molitvenom-zajednistvu-iskre-milosrda/

fotografije s različitih lokacija: https://www.facebook.com/koordinacija.bozje.milosrdje