Četvrta “misao” o sv. Faustini u Godini sv. Faustine

(Zapis iz Dnevnika sv. Faustine, 22. veljače 1931., Płock, Velika objava)

(4/12) VELJAČA 2023. u Godini sv. Faustine

NASLIKAJ SLIKU!

U poljskom gradu Plocku, 22. veljače 1931., redovnica s. Faustina Kowalska imala je prvo viđenje Milosrdnog Isusa. U toj objavi Krist je izrazio Svoju želju da se naslika Njegova slika te da ispod nje budu napisane riječi: Isuse, uzdam se u Tebe! O tome je sv. Faustina zapisala u svom Dnevniku: Uvečer, u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj haljini. Jedna ruka bila je uzdignuta na blagoslov, a druga je doticala haljinu na grudima. Iz otvora haljine na prsima izvirale su dvije velike zrake, jedna crvena, a druga blijeda. U tišini sam promatrala Gospodina. Moja je duša bila prožeta strahom, ali i velikom radošću. Nakon nekoliko trenutaka reče mi Isus: Naslikaj sliku prema crtežu koji vidiš s natpisom: Isuse, uzdam se u Tebe. Želim da ta slika bude čašćena… u cijelom svijetu. (Dn 47) Po toj ću slici udijeliti mnoge milosti dušama pa neka joj svaka duša može pristupiti. (Dn 570)

Koje je značenje slike Milosrdnog Isusa?

Slika predstavlja uskrslog Otkupitelja koji ljudima donosi mir po otpuštenju grijeha cijenom Svoje muke i smrti na križu. Zrake Krvi i Vode koje izviru iz Srca probodena kopljem i rane na mjestima razapinjanja prizivaju događaje Velikog Petka. Slika Milosrdnog Isusa povezuje u sebi, dakle, ta dva evanđeoska događaja koji najpotpunije govore o Božjoj ljubavi prema čovjeku. Sadržaj ove slike tijesno je povezan s liturgijom prve nedjelje po Uskrsu. Crkva toga dana čita Evanđelje po Ivanu; o ukazanju uskrslog Krista u Dvorani Posljednje Večere i ustanovi sakramenta ispovijedi (Iv 20, 19-29). Slika Milosrdnog Isusa često se naziva slikom Božjega milosrđa što je točno jer se upravo u pashalnom Kristovu otajstvu najjasnije objavljuje milosrdna ljubav Boga prema čovjeku.

A sada malo razmatranje o slici…

Pogledajmo najprije što na slici čini Isusova desna ruka.

Blagoslivlja. Ruka Milosrdnog Isusa nije stisnuta, ne prijeti, ne drži olovku da zapiše naše grijehe…, nego daje blagoslov.

Radi se o Božjoj ruci koja trajno blagoslivlja. Katekizam Katoličke Crkve govori: Blagoslov je Božje djelo koje daje život.(1078) Katekizam nastavlja dalje i kaže: Otac… po svome Sinu… nas obasiplje svojim blagoslovima … i u nas ulijeva Duha Svetoga. A papa Benedikt XVI. kaže: Krist je Božji Blagoslov za svijet.

Dakle, svi blagoslovi dolaze od Oca koji po Isusu izlijeva Duha Svetog u naša srca.

Isusova uzdignuta ruka na slici „zaustavljena u vremenu“ postaje znak trajnog Božjeg blagoslova za svijet.

Pogledajmo sada što na slici čini Isusova lijeva ruka?

Palac i kažiprst Kristove lijeve ruke otvaraju haljinu u području Srca koje se ne vidi.

Radi se o Isusovoj gesti koja poziva. Poziva nas da uđemo u Njegovo Srce i odmorimo se. Ovaj poziv je trajan i nepromjenjiv: Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. (Mt 11, 28)

Svaki čovjek je pozvan i dobrodošao – u svakom trenutku i bez obzira na ono što je u životu učinio.

Što znače zrake koje izlaze iz Isusova Srca?

Crvena zraka jasno predstavlja Euharistiju (Krv koja je „život duša“). No, može se opet povezati s ispovjedi jer se „Krv Kristova prolijeva na oproštenje grijeha“.

Blijeda zraka označava krštenje (Voda koja opravdava duše) i dar Duha Svetoga. Ona također može biti prikaz i sakramenta ispovjedi jer ispovijed je produžetak krštenja. Papa Franjo kaže: Sakrament ispovjedi je neko ‘drugo krštenje’… Ne mogu se krstiti više puta, ali mogu više puta pristupiti ispovjedi i tako obnoviti milost krštenja…“ (Audijencija, 2013.)

Što nam govori Isusov pogled sa slike ?

Isus je sam rekao s. Faustini: Moj pogled s te slike je moj pogled s križa. (Dn 326)

Isusov pogled nam otkriva kako nas Bog gleda, koliko nas ljubi. To je pogled pun razumijevanja, ljubavi, milosrđa. Pod tim milosrdnim pogledom je čovjek već na zemlji, a bit će i u Nebu…

Što znače riječi ispod slike: Isuse, uzdam se u Tebe!

One označavaju SAVEZ Milosrđa koji Isus želi sklopiti s nama. A potpis na taj Savez je moje POUZDANJE. Slika je vidljivi podsjetnik da je Isus ispunio Svoj dio Saveza.

A koji je moj odgovor? Na koji način ja ispunjavam svoj dio Saveza? POUZDANJEM.

Evo što Isus govori Faustini: Najmilija mi je ona duša koja snažno vjeruje u moju dobrotu i koja se potpuno uzda u mene. (Dn 453)

Nepouzdanje duša razdire moju nutrinu. Još me više boli nepouzdanje izabrane duše;. usprkos mojoj neizmjernoj ljubavi – ne vjeruju mi; čak im ni smrt moja nije dovoljna. (Dn 50)

Pouzdanje je, dakle, bit pobožnosti Božjemu milosrđu i uvjet za stjecanje milosti.

Što na slici znače Isusove noge u pokretu prema nama?

Bog nikada ne sjedi, čekajući da Ga mi potražimo. Njegovo milosrđe je u pokretu – On nas uvijek traži. U Isusu Kristu, Bog ne samo da govori čovjeku, nego ga traži. (sv. Ivan Pavao II., Nadolaskom trećeg tisućljeća 7)

Slika nas podsjeća i na važnost vršenja djela milosrđa.

Slika ne predstavlja samo Božje milosrđe, već ima i ulogu znaka koji treba podsjećati na obvezu kršćanskog pouzdanja u Boga i djelatne ljubavi prema bližnjima. Isus je Faustini osobno naglasio da slika – treba podsjećati na zahtjeve moga milosrđa jer i najsnažnija vjera nemoćna je bez djela. (Dn 742) Ako sliku Milosrdnog Isusa stvarno štujemo u stavu kršćanskog pouzdanja i milosrđa, onda potpuno možemo računati na posebna obećanja koja nam je dao Gospodin Isus, a to su među najvažnijima: milost vječnog spasenja, veliki napredak na putu kršćanske savršenosti, milost sretne smrti i brojne druge milosti.

Gotovo svakodnevno u naše Svetište Božjeg milosrđa stižu svjedočanstva kako molitva s pouzdanjem pred ovom slikom postaje pravi lijek za čovjeka današnjeg vremena, postaje susret sa Živim Bogom, izvor mira i snage, a kadkada – kako svjedoče sami molitelji – pravi „egzorcizam“.

Po toj ću slici udijeliti mnoge milosti dušama pa neka joj svaka duša može pristupiti. (Dn 570)

Vlč. Miro Tomas,
upravitelj Svetišta Božjeg milosrđa
na Ovčari pored Đakova

Lektura: Marija Vuković

Izvori:
Dnevnik…
Internetska stranica Božje milosrđe – bozjemilosrdje.net
Ivan Pavao II., Nadolaskom trećeg tisućljeća
Vinni Flynn, 7 tajna Božjeg milosrđa

GODINA SV. FAUSTINE – ČETVRTA MISAO – ZA ISPRINT (veljača 2023.)

 Godini sv. Faustine (22. 10. 2022. – 21. 10. 2023.) svakog 22. u mjesecu (ili najbliži dan kad se okupljaju štovatelji Božjega milosrđa u svojim župnim zajednicama) Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa poziva na molitveno zajedništvo i još bolje se upoznati sa životom Tajnice Božjega milosrđa: po mogućnosti biti na sv. Misi, izmoliti Krunicu Božjega milosrđaLitanije u čast sv. Faustini te pročitati o njoj prigodni tekst. O životu sv. Faustine, na temelju Biografije svetice iz pera Ewe CzaczkowskeDnevnika sv. Faustine, te Sjećanja na svetu Faustinu njezinih suvremenika, kroz dvanaest mjeseci promišlja vlč. Miro Tomas, upravitelj svetišta Božjega milosrđa na Ovčari (kod Đakova).