Molitve po zagovoru sv. Maksimilijana, proroka civilizacije ljubavi

Uvečer, na uočnicu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 14. kolovoza 1941. godine, u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz sveto je i mučenički preminuo o. Maksimilijan Kolbe. Usmrćen je injekcijom fenola nakon deset dana provedenih u bunkeru gladi na koji je bio osuđen s još devetoricom zatočenika. Trideset godina nakon mučeničke smrti, papa Pavao VI. proglašava ga blaženim, a 10. listopada 1982. papa Ivan Pavao II. svetim. Za njemački i poljski narod on je postao »svetac pomirenja«, kako ga je nazvao njemački kardinal Julius Döfner. Poljska i njemačka biskupska konferencija zajedno su ga nazvale »mučenikom vjere i ljubavi«, a papa Ivan Pavao II. prozvao ga je »prorokom civilizacije ljubavi« i »zaštitnikom našeg teškog stoljeća«.

IZ ŽIVOTA MAKSIMILIJANA KOLBEA

1894., 8. siječnja – rođen Rajmund Kolbe u Zdunjskoj Woli (Poljska)
1907. – boravak u Pabianicama. Rajmund ima viđenje Gospe koja mu nudi dvije krune. Odabire obje: crvenu (znak mučeništva) i bijelu (znak svetosti)
1910., 4. rujna – Rajmund primio redovničko ime Maksimilijan; odlazak u Krakov na studij, a odmah potom u Rim
1917., 16. listopada – datum osnutka pokreta »Vojska Bezgrešne«
1918., 28. travnja – svećeničko ređenje.
1922., siječanj – objavljen prvi broj »Apostola Bezgrešne«
1927., 5. listopada – početak izgradnje Niepokalanowa (Grad Bezgrešne).
prosinca 1927. – blagoslov Niepokalanowa, redovnička zajednica broji 2 svećenika i 18-ero braće
1930., – odlazak u Japan, u Nagasaki
1936., 23. lipnja – povratak u Poljsku
1941., 28. svibnja – odveden u Oświęcim (Auschwitz), označuju ga brojem 16670
1941., kraj srpnja – bijeg zatvorenika iz bloka XIV., o. Maksimilijan se dobrovoljno javlja u bunker gladi umjesto oca jedne obitelji.
1941., 31. srpnja – odlazak u bunker gladi.
1941., 14. kolovoza – ubijen injekcijom fenola, prema dokumentaciji, u 12.50 sati
1971., 17. listopada – papa Pavao VI. proglasio ga blaženim
1982., 10. listopada – papa Ivan Pavao II. proglašava ga svetim

LITANIJE U ČAST SVETOG MAKSIMILIJANA KOLBE

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče, nebeski Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta Bože,
Duše, Sveti Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo, moli za nas!
Sveti Maksimilijane,
Veliki ljubitelju Boga,
Neustrašivi apostole Bezgrešne,
Apostole Vojske Bezgrešne,
Apostole Posrednice milosti,
Utemeljitelju Vojske Bezgrešne,
Apostole čudotvorne medaljice,
Hrabri širitelju kraljevstva Bezgrešne,
Uzore redovničkog života,
Podnositelju mučeničke smrti,
Marljivi apostole,
Prepun posvećenja za bolesnike i nesretne,
Branitelju duša za Bezgrešnu,
Uzore u nasljedovanju kršćanskih ideala,
Ljubitelju molitve,
Primjeru nepokolebljivog ufanja,
Svjedoče Božje ljubavi i radosti,
Radniče na obraćenju grešnika,
Zagovorniče jedinstva u Crkvi,
Pokretaču obraćenja poganih,
Ljubitelju bližnjega u ime Krista,
Ljubitelju mrtvenja i pokore,
Ljubitelju siromaštva i poniznosti,
Uzore poslušnosti,
Uzore anđeoske čistoće,
Branitelju zdrave tradicije,
Branitelju svete vjere,
Navjestitelju obnove kršćanskih naroda,
Apostole katoličkog tiska,
Apostole dobrih djela,
Uzore podnošenja trpljenja,
Uzore praštanja neprijateljima,
Glasniče nade suzatvorenicima,
Žrtvo za obitelj,
Vjerni svećeniče,
Mučeniče Drugog svjetskog rata,
Diko kršćanstva,
Svećeniče proslavljen po čitavom svijetu,
Veliki naš zagovorniče na nebu,
Iskorjenitelju psovke u našim obiteljima,
Zaštitniče naše župe,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti na Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

Moli za nas sveti Maksimilijane,
da dostojni postanemo obećanja Kristovih!

Pomolimo se!
Svemogući vječni Bože, koji si srce svetog Maksimilijana raspalio ljubavlju prema Bezgrešnoj i učinio ga Njezinim velikim apostolom i oruđem za širenje Svoga kraljevstva, raspali i naša srca istom ljubavlju i požrtvovnošću da u svome životu tražimo uvijek Tvoju slavu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

MOLITVE U ČAST SVETOG MAKSIMILIJANA KOLBEA

Bože, koji neprestano podupireš ljudsku obitelj svojim blagoslovom i daješ uzore svetosti, molimo Te, da vjerno nasljedujemo primjer svetog Maksimilijana i kroz posebno predanje Bezgrešnom Srcu Marijinu širimo Kristovo Kraljevstvo. Sveti Maksimilijane koji si s ljubavlju predao svoj život za spas bližnjega, zagovaraj nas u ime te ljubavi pred Bogom i izmoli nam milost (ovdje reći nakanu….) koju te ponizno molimo. Amen.

Sveti Maksimilijane, zapaljen Božjom ljubavlju, osvijetljen svjetlom Bezgrešne Djevice, pokazao si Božjem narodu različite oblike apostolata za pobjedu dobra u svrhu proširenja Božjega kraljevstva po čitavom svijetu. Izmoli nam svjetlo i snagu, da možemo činiti dobro i privoditi druge Kristovoj ljubavi. Zagovaraj nas pred Bogom, kako bismo, zahvaćeni istim žarom ljubavi, vjerom i djelima mogli svjedočiti Krista našoj braći i posjedovati, zajedno s tobom, Boga u vječnoj slavi. Amen.

MOLITVE PO ZAGOVORU SVETOG MAKSIMILIJANA

Sveti Maksimilijane, predajemo našu župu i sve naše obitelji tvojoj moćnoj zaštiti; primi nas pod svoje okrilje da rastemo u kreposti ljubavi prema Bogu i bližnjemu, molimo te.
Sveti Maksimilijane, koji si dobrovoljno prihvatio smrt i žrtvovao svoj život za život oca jedne obitelji, da djeca ne ostanu siročad, zagovaraj nas i pomozi nam biti djecom Božjom, molimo te.
Sveti Maksimilijane, ti koji si bio razborit i radostan, izmoli nam kod Gospodina milost da znamo prepoznati i odlučno izabrati uvijek samo istinsko dobro i njemu se radovati, molimo te.
Sveti Maksimilijane, tvom zagovoru preporučamo izbor svoga životnog zvanja; ti si na svom životnom putu prošao mnoge poteškoće i kušnje, stoga ćeš nas shvatiti i znati nam pomoći, molimo te!
Sveti Maksimilijane, ti si dobro razumio vrijednost znanja jer je to jedan od darova Duha Svetoga; stoga nam pomozi da marljivo učimo i mudro se znanjem služimo na korist svoje duše, dobrobit svoje Crkve, župe i svoje domovine, molimo te.
Sveti Maksimilijane, probudi u nama želju za istinskom spoznajom i radosnim vršenjem Božje volje, kako bismo izbjegli napast omalovažavanja svojih obveza, a revno i marljivo izvršavali sve svoje staleške dužnosti, molimo te.
Sveti Maksimilijane, pomozi nam da znamo ponizno i strpljivo nositi sve svoje muke i trpljenja koje po tvojim rukama prinosimo Bezgrešnoj da ih primi i učini Gospodinu ugodnom žrtvom, molimo te.
Sveti Maksimilijane, uzore dobre molitve, nauči nas dobro moliti i pomozi nam na pravi način iskoristiti dar molitve na posvećenje vlastite duše i duša bližnjih, molimo te.
Sveti Maksimilijane, koji si čitav svoj život sve do mučeničke smrti kročio ponizno za Bezgrešnom, pomozi i nama sretno prispjeti u vječnu luku pod zaštitom Majke Božje, Kraljice neba i zemlje i oživljuj u nama vjeru u uskrsnuće i život vječni, molimo te.

MOLITVA SV. MAKSIMILIJANA KOLBEA BEZGREŠNOJ

Bezgrešna Djevice, Kraljice neba i zemlje, utočište grješnika i naša priljubljena Majko kojoj je Bog htio povjeriti sve blago svog milosrđa. Ja, nedostojni grješnik, padam nice pred Tvoje noge i ponizno Te molim: primi me kao stvar i svojinu svoju. Djeluj u meni i raspolaži potpuno sa mnom, sa svim sposobnostima moga tijela i moje duše, s cijelim mojim životom, mojom smrću i vječnošću i učini što se tebi sviđa! Raspolaži sa mnom kako god Ti želiš i bez ikakva ograničenja da se ispuni što je o Tebi rečeno: Ona će glavu satirati Zmiji i Samo Ti si uništila sva krivovjerja po cijeloj zemlji. Učini da u Tvojim bezgrešnim i milosrdnim rukama budem korisno sredstvo po kojem će Te mnoge zabludjele duše upoznati i uzljubiti, te se tako širi i raste Kraljevstvo Presvetog Srca Isusova. Uistinu, kamo Ti dolaziš, postižeš milost obraćenja i posvećenja, jer sve milosti što izviru iz Preslatkog Srca Isusova izlijevaju se na nas po Tvojim rukama. Amen!

O, Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo i za sve one koji se Tebi na utječu, a naročito za neprijatelje Svete Crkve i za sve one koji su tebi preporučeni.

Ljubite jedni druge, 2011. / bozjemilosrdje.net