Na svetkovinu Božjega milosrđa u Sasini prvi redovnički zavjeti novakinja Misionarki Božjega milosrđa

Nedjelja Božjega milosrđa ove godine u župi Sasina svečano je proslavljena. Naime, dvije novakinje zajednice Misionarki Božjega milosrđa, s. M. Ivana Pejčin i s. M. Magdalena Pušić, položile su svoje prve redovničke zavjete na tri godine i odlučile se na poziv služenja Bogu.

Geslo koje su odabrale Isuse, uzdam se u Tebe!, koje svakodnevno više puta izgovaraju, bilo je ovoga dana njihova snaga i duhovna okrjepa. Na početku svetog misnog slavlja, sve nazočne pozdravio je preč. Adolf Višaticki, upravitelj župe Sasina. Svetu misu je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, ujedno poglavar redovničke zajednice koja se nalazi u Sasini. Svečanosti su nazočili generalni konzul RH u Banja Luci gosp. Zoran Piličić, načelnik općine Sanski Most gosp. Faris Hasanbegović i njegova supruga, te roditelji, rodbina, prijatelji i župljani naših sestara. Na koncelebriranoj misi sudjelovali su osim upravitelja župe, tajnik vlč. Predrag Ivandić biskupov tajnik, fra Dujo Ljevar domaći sin iz Sasine, te fra Nikola Pejčin, kapelan u župi Kreševo, brat zavjetovanice s. Ivane Pejčin. Za liturgijsko pjevanje zaslužne su bile Sestre Majke Terezije (Misionarke Ljubavi) iz Banja Luke, koje su svojim lijepim pjevanjem uzveličale sveto misno slavlje, te svojom nazočnošću pokazale duhovnu povezanost sa sestrama Misionarkama Božjega milosrđa.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da su svi povezani Kristovom ljubavlju koju je iskazao na križu i svojim uskrsnućem iz ovozemaljskog života u vječni. Svi su pozvani svijetu svjedočiti i navještati evanđelje i radosnu vijest, a posebno Bogu posvećene osobe. Istaknuo je da su svi ljudi braća i sestre koji moraju ustrajno koračati putem Krista, koji je sebe darovao za sve ljude. Sestrama se obratio i ohrabrio ih da slijede svoga zaručnika i vjerno opslužju tri evanđeoska savjeta – čistoću, siromaštvo i poslušnost, te da ljudima navještaju Krista riječima, djelima i ponašanjem po primjeru svoga Zaručnika. Biskup se na kraju zahvalio svima koji su pratili sestre na njihovu putu, te im zaželio Božji blagoslov i sreću.

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja prvih zavjeta na tri godine. Sestre su prvo izrekle obrazac zavjeta pred poglavaricom s. M. Miroslavom Ljevar i predale u ruke Oca biskupa, nakon čega im je biskup predao koprene i plašteve. Biskup je čestitao i poželio sreću i ustrajnost sestrama na njihovom putu. Istaknuo je kako to nije nimalo lagan put i da je prepun trnja, ali da na njegovu kraju čeka vječna nagrada. Župnik je na kraju misnog slavlja čestitao sestrama i poželio im sreću u njihovom redovničkom pozivu i istaknuo kako je nasljedovanje Krista jedini put spasenja i vječne sreće. Zahvalio je svim nazočnima, a posebno roditeljima koji su im dali zemaljski život, koji su one predale Bogu. Nakon svete mise, sestre su pozvale sve nazočne na druženje i objed u dvorištu ispred crkve. Tako je proslavljen veliki događaj za župu Sasina, ali i za cijelu biskupiju i Crkvu.

Sestra M. Ivana Pejčin rođena je 19. 5. 1997. god. u Livnu, od oca Vinka i majke Luce rođ. Čakarić. Dolazi iz Župe Uznesenja BDM Jajce.

Sestra M. Magdalena Pušić rođena je 31. 5. 1999. god. u Ljubuškom od oca Željka i majke Stojanke rođene Lovrić. Dolazi iz Župe Marije Majke Crkve – Katedrala Mostar.

Misionarke Božjega milosrđa, su nova redovnička zajednica nastala na poticaj Duha Svetoga u Godini Božjega milosrđa. U zajednici se nalaze trenutno četiri sestre koje predvodi poglavarica s. M. Miroslava Ljevar rodom iz Sasine. Zajednica ima i jednu novakinju s. Anđu Lebo rodom iz Posušja. Zajednica na poseban način štuje svoje zaštitnike sv. Josipa, sv. Faustinu Kowalsku, čije relikvije se nalaze u njihovoj crkvi, sv. Ivana Pavla II., sv. Majku Tereziju i Blaženu Djevicu Mariju pod čijom je zaštitom i župa Sasina. Svojom molitvom, radom i dobrim djelima žele svijetu prenositi Božje milosrđe za kojim čezne cijeli svijet.

Neka ih u tome prati Duh Sveti i podržava njihov rad u Božjem vinogradu.

Tekst: s. M. Magdalena Pušić
Fotografije: Bare Pršlja
izvor: Facebook