Sat Milosrđa u zagrebačkoj katedrali – Korizma 2020.

Sat Milosrđa u zagrebačkoj katedrali, inicijativa molitve krunice Božjega milosrđa u 15 sati u vrijeme Korizme i ove će se godine održati u organizaciji bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa od 27. veljače do 4. travnja. Bogoslovi u svojoj najavi poručuju:

I ove Korizme, zajedno ćemo moliti krunicu Božjega milosrđa ispred replike izvorne slike Milosrdnog Isusa. Poticaj na ovu pobožnost dobili smo čitajući Dnevnik svete Faustine Kowalske. U Dnevniku se na nekoliko mjesta navodi što je Isus rekao sv. Faustini o satu Milosrđa, krunici Božjeg milosrđa i slici koja je trebala biti naslikana s natpisom Isuse, uzdam se u Tebe. Navodimo samo neka mjesta:

Sat Milosrđa: „Uvijek kada čuješ da otkucava tri sata, uroni u moje milosrđe, slavi ga i hvali. Zazivaj njegovu svemoć na cijeli svijet, a osobito za bijedne grješnike, jer je u tom času bilo širom otvoreno za svaku dušu.  (Dn, 1572).

Krunica Božjega milosrđa: „Neprestano moli ovu krunicu koju sam te naučio. Tko god je bude molio primit će veliko milosrđe u času smrti. Duše koje budu molile ovu krunicu, prodahnut će moje milosrđe u životu, a osobito u času smrti“ (Dn, 754). „Približit ćeš mi čovječanstvo po molitvi ove krunice“ (Dn, 929). „Onome tko je bude molio rado ću dati sve što od mene bude tražio, (…) ako je u skladu s mojom voljom“ (Dn, 1541 / 1731).

Slika Milosrdnog Isusa: »Ljudima dajem posudu s kojom trebaju dolaziti po milosti k izvoru milosrđa. Ta posuda je ova slika s potpisom: Isuse, uzdam se u Tebe!« (Dn, 327). „Veličina ove slike nije ni u ljepoti boje ni kista već u mojoj milosti“ (Dn, 313). „Želim da se toj slici javno iskazuje čast kako bi svaka duša o tome saznala“ (Dn, 341). „Ta slika treba podsjećati na zahtjeve moga milosrđa jer i najsnažnija vjera nemoćna je bez djela“ (Dn, 742). 

Ovom pobožnošću želimo potaknuti ljude na još veće štovanje Božjega milosrđa, tj. samog Isusa koji je Božje neopisivo milosrđe, kako je u enciklici Bogat milosrđem napisao sv. Ivan Pavao II. U jednoj uskršnjoj čestitki iz 2016. godine kardinal Josip Bozanić je rekao: “Samo onaj tko priznaje svoje granice, koji je svjestan svojih ograničenja, može otvoriti srce djelovanju bezgraničnoga Božjeg milosrđa.” (izvor)

Pobožnost će započeti 27. veljače, na Pepelnicu ili Čistu srijedu, a trajat će svaki dan tijekom korizme od 15 do 16 sati. Zadnji dan ove pobožnosti bit će 4. travnja, dakle, u subotu prije Cvjetnice. Duh Sveti nas preko proroka neprestano potiče i poziva: Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali(Jl 2, 13). 

Dođite i zajedno s nama ove korizme, u zagrebačkoj katedrali, razmatrajte muku i ljubav Isusa Krista, moleći milosrđe nebeskog Oca za cijeli svijet, zaključuju bogoslovi u svojoj najavi.