Uz obljetnicu objave molitve krunice Božjega milosrđa!

Na uočnicu i blagdan Uzvišenja svetoga Križa, 13. i 14. rujna 1935., čovječanstvu je darovan neizreciv dar – Krunica Božjega milosrđa. Molitva je to koju je svetoj Faustini, posrednici poruke o Božjemu milosrđu, izdiktirao sâm Isus. On nas je poučio kojim ćemo se riječima obratiti Vječnomu Ocu, pružajući na taj način zadovoljštinu i moleći za ublaženje Božjega gnjeva.

„Po njegovoj pregorkoj muci…“

Ova prelijepa molitva brzo se proširila u narodu, prvo među Poljacima, a potom i po cijelom svijetu, počevši od Drugoga svjetskog rata do danas, i postala jednom od najraširenijih i najmoljenih molitava uopće. I hrvatski narod jako je zavolio Krunicu Božjega milosrđa. Pa ipak, s načinom moljenja krunice nešto nije bilo kako treba… Naime, Krunica se na hrvatskom govornom području, radi različitih prijevoda, često s germanskih i romanskih jezika, molila na različite načine… I tako sve do 2014. godine, kada je odlukom Hrvatske biskupske konferencije prihvaćen oblik molitve koji je preveden s izvornika, a na prijedlog Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa. Naime, iz nekog razloga u hrvatskoj verziji zaziv koji se ponavljao deset puta „prepjevan“ je tako da se u njemu spominje Isusovo ime: „Po pregorkoj muci Isusovoj“… Ali to nije bila molitva kako ju je Isus izdiktirao. Isus je rekao s. Faustini: „Na zrncima Zdravomarija molit ćeš sljedeće: ‘Po Njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu’“ (Dn 476) ili na poljskom „Dla Jego bolesnej męki miej miłosierdzie dla nas i całego swiata“… I to je važno upamtiti i znati… Ne treba se bojati da će molitva izgubiti na vrijednosti i ljepoti ako se u njoj ne spominje ime Isusovo. Još manje treba ići tako daleko i proglašavati molitvu „svetogrdnom“ i „uvredljivom“ za Isusa jer se iz nje „izbacilo ime Isus“… Isus je dao jasnu uputu kako je moliti i na više mjesta pojasnio njezinu veliku snagu i milosti koje se po njoj mogu zadobiti.

Iz Dnevnika o Krunici Božjega milosrđa

Na stranicama Prve bilježnice svoga Dnevnika koji je pisala na izričitu Isusovu želju, sv. Faustina piše:

„Drugi dan, u petak, 13. 9. 1935.
Uvečer, kada sam bila u svojoj ćeliji, vidjela sam Anđela, izvršitelja Božjega gnjeva. Bio je u svijetloj odjeći, lice mu je sjalo, oblak mu pod nogama. Iz oblaka su sijevale munje do njegovih ruku, a onda iz njegovih ruku izlazile te napokon doticale zemlju. Kada sam vidjela taj znak gnjeva Božjega koji je imao zadesiti zemlju, a osobito jedan grad koji ne mogu imenovati iz razumljivih razloga, počela sam moliti Anđela da pričeka malo i da će se svijet okrenuti vršenju pokore. Ipak moja molitva nije bila ništa u usporedbi s gnjevom Božjim. U tom sam trenutku vidjela Presveto Trojstvo. Njegova uzvišenost potpuno me je zahvatila i nisam se usudila ponoviti svoju prošnju. A onda sam u duši osjetila moć Isusove milosti koja se nastanila u meni. Čim sam postala svjesna ove milosti odmah sam bila odvedena pred prijestolje Božje. O, kako je velik Gospodin i Bog naš i neshvatljiva je Njegova svetost. Neću ni pokušavati opisivati ovu veličinu jer ćemo Ga ubrzo svi vidjeti kakav jest. Počela sam moliti Boga za svijet riječima koje sam u nutrini slušala.  Dok sam tako molila vidjela sam nemoć Anđela. Nije mogao ispuniti pravednu kaznu koja je odgovarala grijesima. Takvom se nutarnjom snagom nikada ranije nisam molila kao tada. Riječi kojima sam molila Boga su sljedeće: Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo preljubljenoga Sina Tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta; po Njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.

Drugi dan ujutro, kada sam ušla u našu kapelicu, čula sam u nutrini ove riječi: Koliko god puta uđeš u kapelicu, izmoli odmah tu molitvu koju sam te jučer naučio. Kada sam izmolila tu molitvu čula sam u duši ove riječi: Ovo je molitva za ublaženje mojega gnjeva, molit ćeš je devet dana na običnoj krunici na sljedeći način: najprije izmoli jedan Očenaš, Zdravomarijo i Vjerujem u Boga…, a potom ćeš na zrncima „Očenaša“ moliti sljedeće: „Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo preljubljenoga sina Tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta“; na zrncima „Zdravomarija“ molit ćeš sljedeće: „Po Njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.“ Na kraju ćeš izmoliti triput ove riječi: „Sveti Bože, Sveti jaki Bože, Sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu.“ (Dn 474-476)

Milosti po krunici Božjega milosrđa

Isus obećava:

Svaku dušu koja bude molila ovu krunicu, ili kada je drugi budu molili uz umiruću dušu, branit ću u času smrti kao svoju čast – i primit će oprost. Kada se ova krunica moli uz umirućega, ublažava se Božji gnjev, i neizmjerno milosrđe obuhvaća dušu. Nutrina mojega milosrđa biva potresena zbog pregorke muke mojega Sina.  (Dn 811)

A na drugom mjestu:

O, kako ću velike milosti udijeliti ljudima koji budu molili ovu krunicu. Nutrine moga milosrđa otvaraju se onima koji mole ovu krunicu. Zapiši ove riječi, kćeri moja, govori svijetu o momu milosrđu. Neka cijelo čovječanstvo upozna moje neizmjerno milosrđe. To je znak konačnog vremena. Zatim dolazi dan Pravednosti. Dok je još vrijeme, neka se utječe izvoru mojega milosrđa. Nek’ uranja u Krv i Vodu što je za nj tekla. (Dn 848)

I dalje:

Kćeri moja, potiči duše da mole krunicu koju sam ti dao. Onome tko je bude molio  rado ću dati sve što od mene bude tražio. Kada je budu molili okorjeli grješnici ispunit ću njihovu dušu mirom i sretan će im biti smrtni čas. Napiši ovo za uznemirene duše: kada duša vidi i spozna težinu svojih grijeha, kada joj se pred očima otkrije sav ponor bijede u koju je upala, neka ne očajava, nego se s pouzdanjem baci u moje milosrdno naručje, poput djeteta u zagrljaj ljubljene majke. Ove duše imaju pravo prvenstva na moje srce puno smilovanja, one imaju pravo prvenstva na moje milosrđe. Reci da nijedna duša koja zazove moje milosrđe neće biti ni razočarana ni postiđena. Posebno ljubim duše koje se uzdaju u moju dobrotu. Napiši: kada se ova krunica bude molila uz umiruće, stat ću između Oca i umiruće duše da joj ne bude pravedni Sudac već milosrdni Spasitelj. (Dn1541)

Zaključno:

Jutros me probudila velika oluja, vjetar je bjesnio i kiša padala, iz oblaka su sijevale munje jedna za drugom. Počela sam moliti da oluja ne nanese kakvu štetu. Tada sam čula ove riječi: Izmoli krunicu koju sam te naučio i oluja će prestati. Odmah sam počela moliti krunicu. Nisam pravo ni dovršila, a oluja je iznenada prestala i čula sam riječi: Po njoj možeš izmoliti sve što trebaš, ako je u skladu s mojom voljom. (Dn 1731)

Milost oprosta po molitvi krunice Božjega milosrđa

Apostolska pokorničarna objavila je 20. ožujka 2020. poseban Dekret kojim se podjeljuje potpuni oprost vjernima koji su na poseban način pogođeni bolešću koronovirusa, zdravstvenim djelatnicima, obiteljima i svima koji na bilo koji način, i molitvom, skrbe o njima… Među posebnim uvjetima za zadobivanje potpunog oprosta spominje se i molitva krunice Božjega milosrđa!

Kao i u redovitim slučajevima za zadobivanje potpunog oprosta osoba se treba odreći svake navezanosti na grijeh, treba se ispovjediti (jednom sakramentalnom ispovijeđu može se dobiti više potpunih oprosta, usp. 20 § 2), pričestiti (u ovim izvanrednim okolnostima treba imati nakanu da će se to izvršiti čim uvjeti dopuste) te izmoliti molitve na nakanu Svetog Oca (primjerice Očenaš i Zdravomarijo, ili bilo koju drugu molitvu prema vlastitoj pobožnosti, usp. 20 § 5).

Ohrabreni tim darom Svete Stolice svakodnevno molimo krunicu Božjega milosrđa na nakanu za milost prestanka pošasti koronavirusa, ozdravljenje bolesnih, snagu i ustrajnost medicinskom osoblju i svima koji ulažu napore u svladavanju životnih teškoća nastalih širenjem bolesti, za zajedništvo, jakost i svetost Crkve u ovim teškim vremenima.

Jelena Vuković