Po Njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu!


Pismo koordinatora Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa p. Andrzeja Wośka SCJ, dehonijanca, štovateljima Božjega milosrđa o Uskrsu i svetkovini Božjega milosrđa

“Slika Božjega milosrđa predstavlja Milosrdnog Isusa, Uskrsloga, iz čijeg srca izviru dvije zrake – crvena i blijeda, i ispod čijih su nogu ispisane riječi: Isuse, uzdam se u Tebe!

Predragi!

Srdačno pozdravljam sve vas vjernike, a napose štovatelje Božjega milosrđa u ovo vrijeme kad smo na poseban način zagledani u Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. To je vrijeme kad na poseban način štujemo i Božje milosrđe, moleći devetnicu Božjega milosrđa, od Velikog petka i slavimo svetkovinu Božjega milosrđa u prvu nedjelju nakon Uskrsa, poslušni poruci koju je Milosrdni Isus prenio čovječanstvu po sv. Faustini Kowalskoj. Ta poruka o otajstvu Božjega milosrđa nosi dvije obveze: pouzdati se u Boga i biti milosrdan spram bližnjega te štovati Božje milosrđe po oblicima koji su posredovani sv. Faustini. A to su:

slavljenje svetkovine Božjega milosrđa na prvu nedjelju po Uskrsu; čašćenje slike Milosrdnog Isusa s natpisom ispod Isusovih nogu: Isuse, uzdam se u Tebe; molitva krunice Božjega milosrđa; štovanje Sata milosrđa odnosno trenutka kada je Isus Krist umro na križu radi našeg spasenja i širenje štovanja Božjega milosrđa.

Glasilo Ljubite jedni druge!

Ove godine za svetkovinu Božjega milosrđa nećemo moći uživati u čitanju novoga broja glasila Ljubite jedni druge! zbog objektivnih razloga. Ali pustimo to… dat će Bog, jer što Božje milosrđe naumi, bit će! Ako to nije Njegova volja, biti neće! Znamo ovo: „ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji!“

Stoga neka kroz daljnje vrijeme nova internetska stranica https://bozjemilosrdje.net posluži kao „produžena ruka“ glasila. Do prve prilike za tiskanje…

Po nadahnuću koje je od Duha Svetoga primila Jelena Vuković, tajnica Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa mnogo toga o Božjem milosrđu moći ćemo pročitati na spomenutoj internetskoj stranici https://bozjemilosrdje.net. Unaprijed joj hvala. Neka ju čuva i blagoslovi Božje milosrđe po zagovoru svete Jelene i svete Faustine.

I dalje njegujemo suradnju s Družbom Kristovih svećenika (TCH) u Poljskoj koja svaka tri mjeseca tiska novi broj časopisa za novu evangelizaciju Miłujcie się! (Ljubite jedni druge!) na poljskom i na mnogim drugim jezicima. Družba TCH nastavlja pružati potporu odobravajući korištenje sadržaja – tekstova i fotografija iz svoga časopisa stranici https://bozjemilosrdje.net. Hvala im od srca!

„Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: Radujte se!“ (Fil 4,4)

Srce mi je ispunjeno radošću iz više razloga i kličem zajedno s apostolom Pavlom: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: Radujte se!“ A radujte se sa mnom poradi sljedećih milosti koje primamo:

1. Radujmo se novoj web stranici bozjemilosrdje.net… na kojoj svatko može pronaći ponešto za sebe. Na ovoj stranici su svi materijali o štovanju i širenju štovanja Božjeg milosrđa. Usuđujem se reći: ispravni tekstovi i ujednačene molitve koje su povezane s pobožnošću u čast Božjega milosrđa odobrene od Hrvatske biskupske konferencije.

2. Radujmo se što je sve više župa u kojima se organizira devetnica u čast Božjega milosrđa koja počinje na Veliki petak (još je veća radost što se devetnica održava u 15.00 sati).

3. Radujmo se da se već dulje vrijeme na valovima Hrvatskog katoličkog radija svakodnevno moli krunica Božjega milosrđa i to u 15.00 sati! Nagradit će to Gospodin… Hvala ekipi s HKR-a i Hrvatskoj katoličkoj mreži!

Nisam mogao ni sanjati da ću nešto tako doživjeti!

4. Radujmo se i našim bogoslovima… Koristim prigodu i Bogu zahvaljujem za bogoslove koji su već nekoliko puta organizirali svakodnevnu molitvu Krunice Božjega milosrđa (Došašće, Korizma) u zagrebačkoj katedrali i to točno u 15 sati – čitaj u Satu Milosrđa, pred slikom Milosrdnog Isusa s natpisom: Isuse, uzdam se u tebe!

5. Radujmo se što su se ove Korizme župe u Banjalučkoj biskupiji na poticaj biskupa Franje Komarice posvetile Božjem milosrđu. U svaku župnu crkvu te biskupije „ušao je“ Milosrdni Isus po svojoj slici s natpisom: Isuse, uzdam se u Tebe!. I mnoge su obitelji u svoje domove unijele sliku Milosrdnog Isusa, posvećujući se Božjem milosrđu.

6. Radujmo se što se i dalje rado čita Dnevnik svete Faustine: „Milosrđe Božje u mojoj duši“ koji je 2015. preveden s izvornog jezika (poljskog) na hrvatski i otisnut 2016. godine.

7. Radujmo se šestom (6.) Nacionalnom susretu štovatelja Božjega milosrđa u Mariji Bistrici koji će se održati u subotu 19. listopada 2019. godine, dakle par dana prije blagdana svetog Ivana Pavla II. Šesti nacionalni susret ŠBM u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, Kraljice Hrvata, održat će se pod geslom: Hrvatska katolička obitelj svakodnevno moli, nedjeljom zajedno slavi Euharistiju i redovito se ispovijeda.

Vrijedi se ovdje prisjetiti 40. obljetnice proslave obljetnice „Branimirove godine“ (1979.) u znak zahvalnosti za trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata.

8. Radujmo se i daru svetog Ivana Pavla II. Crkvi! Naime, ove godine potrebno je prisjetiti se i pete obljetnice njegova proglašenja svetim. Bilo je to u nedjelju Božjega milosrđa, 27. travnja 2014.

9. Radujmo se i proslavimo 25. obljetnicu prvog pohoda pape Ivana Pavla II. hrvatskom narodu, 10. i 11. rujna 1994. pod geslom: Bit ćete mi svjedoci!, a povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke (nad)biskupije.

10. Radujemo se „daru“ s neba – koji nam je Nebo ostavilo po svetoj Faustini odnosno sâm Milosrdni Gospodin – a to je Njegova slika.

„Veličina ove slike nije ni u ljepoti boje ni kista već u mojoj milosti“ (Dn 313).

Slika Božjega milosrđa ima nekoliko prepoznatljivih značajki:

…predstavlja Osobu Isusa Krista, Uskrsloga, odjevena u bijelu haljinu…

…Isus kao da izlazi iz tame, iz mraka; to je Uskrsli iz groba koji nam prilazi…

…desna ruka mu je uzdignuta na blagoslov, kao na odrješenje grijeha… Bog otpušta grijehe samo u valjanoj ispovijedi ili u slučaju pogibelji nakon čina savršenog pokajanja…

….lijevom rukom dotiče se haljine na grudima; ruka se nalazi u visini srca i rastvara djelić haljine na prsima iz kojih izviru dvije zrake: crvena i blijeda, znakovi Krvi i Vode, znakovi sakramenata krštenja i pomirenja.
(„Te dvije zrake označavaju Krv i Vodu – blijeda zraka označava vodu koja opravdava duše; crvena zraka označava krv koja je život duša. (Dn 299))

…Isusov pogled – pogled je Božjega milosrđa s križa… on poziva svakoga da mu se približi bez straha, pa bili i najveći grešnici…

…i najvažnije, ispod nogu treba stajati natpis: Isuse, uzdam se u Tebe! Bez tog usklika pouzdanja slika nije potpuna i zanemaruje želju koju je Milosrdni izrekao sv. Faustini nalažući joj da naslika sliku.

Osobno su mi poznate (vjerujem i vama) mnoge slike Božjega milosrđa. Možemo se s njima sresti u crkvama, kapelicama, samostanima, u novinama, molitvenicima, na internetskim stranicama… itd..

1. Prva slika Božjega milosrđa, možemo je nazvati izvorna, nastala je još za života sv. Faustine, u njezinoj prisutnosti, zahvaljujući zauzetosti njezina duhovnika, o. Michała Sopoćka. Naslikao ju je Eugeniusz Kazimirowski u svom ateljeu u Vilniusu. Ta se slika s vremenom negdje „izgubila“, ali se ne tako davno, nakon duga lutanja, ponovno našla i danas se nalazi u svetištu Božjega milosrđa u Vilniusu.

2. Druga slika, vrlo rasprostranjena i vrlo poznata nalazi se u najvećem svetištu Božjega milosrđa u svijetu, u Krakovu u Łagiewnikima, gdje je preminula sestra Faustina i gdje se nalaze njezini zemni ostati, relikvije. Nju je kao zavjetni dar naslikao Adolf Hyła i poklonio samostanskoj kapeli Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa. Smjelo je možemo nazvati čudotvornom jer su se po molitvi pred njom dogodila mnoga čudesa. Tu sliku sestra Faustina nije vidjela.

3. Mnoštvo je drugih, manje poznatih slika, reljefa i kipova Božjega milosrđa po čitavomu svijetu… Neke su „ljepše“ neke malo manje „lijepe“…

Ali ono što je važno upamtiti je da: „Veličina ove slike nije ni u ljepoti boje ni kista već u mojoj milosti“ (Dn 313).

Zaključno, slika Božjega milosrđa predstavlja Milosrdnog Isusa, Uskrsloga, iz čijeg srca izviru dvije zrake – crvena i blijeda, i ispod čijih su nogu ispisane riječi: Isuse, uzdam se u Tebe!

Stoga nema smisla raspravljati koja je slika važnija od koje… Bilo bi pogubno da u Crkvi postoje „struje“ koje bi htjele dokazivati da je „njihova“ slika Božjega milosrđa ona prava!? Oslobodi nas toga Gospodine Isuse. Budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.

Na koncu želim vam od srca sretan Uskrs, uskrsne blagdane i blagoslovljenu svetkovinu Božjega milosrđa…

Na sve Vas, na sve Vaše pothvate zazivljem Božji blagoslov!
Blagoslovio Vas Svemogući Bog Otac i Sin i Duh Sveti. Amen.

In te Domine, speravi!

Kutinska Slatina, Cvjetnica, travanj 2019.

p. Andrzej Wośko, SCJ – dehonijanac
koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa