U mjesecu Srca Isusova…Dvanaest obećanja Presvetog Srca Isusova…

Dvanaest obećanja Presvetog Srca Isusova naslov je novoobjavljene knjige koja na 60 stranica donosi kratka razmatranja i molitve o. Joȁoa Carlosa Almeide, dehonijanca, svećenika Srca Isusova, na temu dvanaest obećanja Presvetog Srca koje je Isus dao sv. Margareti Mariji Alacoque.

Prijevod na hrvatski učinjen je s poljskog jezika (12 obietnic Najświętszego Serca Pana Jezusa, © 2011 Wydawnictwo Księży Sercanów) i objavili su ga dehonijanci, svećenici Srca Isusova koji djeluju u Hrvatskoj (Kutinska Slatina, 2019.), uz odobrenje vlasnika prava na izvornik Edições Loyola iz Brazila koju vode oci isusovci. Hrvatski prijevod objavljen je u prigodi niza obljetnica koje se obilježavaju u 2020., povezanih uz štovanje Srca Isusova: 100. obljetnice kanonizacije s. Margarete Marije Alacoque, 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. koji je s. Margaretu Mariju proglasio svetom, 345. obljetnice velikog ukazanja Srca Isusova, 120. obljetnice posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu, te 95. obljetnice smrti o. Leona Dehona, utemeljitelja Družbe svećenika Srca Isusova, dehonijanaca.

“Otac Joãozinho uspio je, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i pronicljivosti, svom vremenu prilagoditi davnu poruku iz Paray le Moniala. Treba naglasiti da u vrijeme pisanja ovih razmatranja njegovo zanimanje nije bilo usmjereno na pitanje vjerodostojnosti dvanaest obećanja koje je Presveto Srce Isusovo dalo Margareti Mariji Alacoque. Ono što ga je prije svega zanimalo bilo je značenje ovih obećanja za kršćanski život i duhovni rast onih na koje se odnose”, ističe u Predgovoru Nelson Westrup SCJ biskup biskupije São José dos Campos, São Paulo, i dodaje: “Čitatelj, pošto pročita i razmotri svako od dvanaest obećanja, treba zastati i promisliti na koji ih način može prakticirati u svojoj svakodnevici. Jedno je sigurno: isplati se piti iz ‘izvora spasenja’ koje izvire iz probodenog Spasiteljeva Srca.”

Ovitak knjige krasi fotografija oltara Srca Isusova u Bazilici sv. Petra u Rimu smještena na južnoj strani iza središnjeg stupa uz koji se nalazi kip sv. Veronike, tj. fotografija mozaika ukazanja Srca Isusova sv. Margareti Mariji, rad Carla Mucciolija. Zanimljivost leži u tome što je oltar dao podići papa Benedikt XV. na poticaj sl. B. Leona Dehona. Želju za podizanjem oltara izrazio je prigodom audijencije kod pape, 25. travnja 1918., rekavši da će to biti znak da je Vatikan posvećen Srcu Isusovu. Mozaik je dovršen 15. kolovoza 1925., samo tri dana nakon preminuća o. Dehona.

Knjiga je dostupna u knjižarama Verbuma u Zagrebu (Kaptol) te u Splitu (Sv. Frane) po cijeni od 40,00 kn, a moguće ju je naručiti i putem kontakt obrasca internetske stranice bozjemilosrdje.net (poveznica).

jv.