Osma “misao” o sv. Faustini u Godini sv. Faustine

(8/12) LIPANJ 2023. u Godini sv. Faustine

Sveta Faustina – odsjaj Božjega milosrđa

Tko je ta svetica koja nas ove godine (za)okuplja i snažno potiče da po primjeru njezina života slavimo sjaj Božjeg milosrđa ?

Tko je sv. Faustina koja je Isusu bila tako vjerna, tako draga, da ju je odabrao za tajnicu Svoga milosrđa?

Gledaj kako je jednostavna, ponizna, gledaj kako je puna pouzdanja u Božju Svemoć, gledaj kako je puna suosjećanja za duše!

Dobro pogledaj! To je ponizna redovnica, ispaćena, a tako radosna i tako nas privlači, oduševljava zbog svoje potpune vjernosti i predanosti Isusu. Dobro pogledaj: to je tako jednostavna redovnica, a puna pouzdanja u Boga – prava slika Isusova; da, onog Isusa koji u isto vrijeme govori neizrecivom Bogu, Ocu, Gospodaru neba i zemlje, a govori i nama.

Ta to je upravo ona, sv. Faustina, tako jednostavna, tako vedra, tako sabrana kao da je sva u zanosu svog unutarnjega gledanja nevidljive Božje prisutnosti, a ipak je nama tako pristupačna, tako spremna pomoći i nama danas; osjećamo da nas poznaje, kao da nas čeka, kao da su joj poznate naše brige i kao da čita našu dušu…  

U liku skromne i ponizne časne sestre otkrivamo osobu koja nas zadivljuje i u isto vrijeme nešto važno poručuje.  A što nam Isus govori po toj tako poniznoj, a tako velikoj Svetici?

Govori nam o beskrajnoj Božjoj veličini koja se najviše očituje u dobroti i milosrđu prema ljudima. S ushićenjem slušamo Isusove riječi koje odjekuju u Evanđelju: Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. (Mt 11, 28)

Koga to u ovoj Godini na poseban način želimo upoznati?

Tko nas je okupio na velikom slavlju u Svetištu Božjeg milosrđa na Ovčari?

To je sv. Faustina! Ona je prije točno 85 godina otišla u Nebo – a želi toliko i nama danas pomoći da upoznamo Milosrdnog Boga, da Ga uzljubimo, s velikim pouzdanjem slijedimo te i mi jednom u Nebo dođemo.

Sveta Faustina nije proglašena svetom samo zato što joj se Isus objavio i preko nje uputio važne poruke čovječanstvu. Ona je sveta jer se Isusu Kristu potpuno predala, u Njega imala beskrajno pouzdanje, ponizno slušala, pisala i ostvarivala svaku Njegovu riječ, za svakog čovjeka kojega je Bog stavio na njezin put imala veliko razumijevanje, suosjećanje i milosrđe, sve protivštine i nerazumijevanje drugih strpljivo podnosila da bi se ostvario Božji plan nove objave Božjeg milosrđa.

Cilj duhovnoga života je potpuno predanje Bogu s nakanom de se vrši Njegova volja. No to je teško postići jer se naša sebična narav tome protivi. Stoga Božja milost kroz trpljenje pripravlja čovjeka da lakše pobijedi sebe i preda se Božjoj volji. To je bio put svakoga sveca, tim putem je prošla i sv. Faustina.

Zbog njezina povjerenja, njezine potpune podložnosti volji Božjoj, njezinog djetinjeg povjerenja u nebeskog Oca u svakoj situaciji, pa i onoj bolnoj, u životu s. Faustine ostvarene su velike stvari: na zemlji je postigla vrhunac mističnog sjedinjenja s Bogom i po njoj je Gospodin mogao prenijeti svijetu poruku Svoga milosrđa po kojoj će mnoge duše postići spasenje (usp. Dn 1300).

Sada sve više uviđamo da s. Faustina nije proglašena svetom samo zato što je Isus po njoj dao posebno važne objave, nego zato što Mu se potpuno predala, vršeći Njegovu volju.

Želimo učiti od sv. Faustine – jer ispuniti Božju volju u svome životu smisao je našeg postojanja na zemlji.

vlč. Miro Tomas,
upravitelj Svetišta Božjeg milosrđa
na Ovčari pored Đakova

Lektura: Marija Vuković

Izvori:
Dnevnik…
Internetska stranica Božje milosrđe – bozjemilosrdje.net

GODINA SV. FAUSTINE – OSMA MISAO – ZA ISPRINT (lipanj 2023.)