Proslavljena svetkovina Božjega milosrđa u Trnovčici

I ove godine na prvu nedjelju po Uskrsu, 28. travnja, u župi Marije Majke Crkve u zagrebačkoj Trnovčici svečano je proslavljen blagdan Božjega milosrđa.

Uoči mise štovatelji su točno u 15 sati započeli s molitvom krunice Božjega milosrđa, a pobožnost su predvodile članice Zajednice Božjega milosrđa “Faustinum” u župi. Misu je pred mnoštvom hodočasnika, štovatelja i župljana, na poziv župnika o. Mirka Sadaka, predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

U propovijedi biskup se osvrnuo na početke Crkve i njezina djelovanja po milostima i Duhu Svetome koje Isus ostavlja apostolima, a i nama danas. To je vidljivo po sakramentima kojima nas Isus obnavlja u svojemu milosrđu i podupire našu duboku čežnju za ljepotom, za svetim. Vidjeti Isusove rane i otvorenost Njegova srca čini nas osjetljivijima prema bližnjima, prema njihovim ranama. Biskup je napomenuo kako će upravo o našoj uključenosti u potrebe drugih ovisiti i naš posljednji sud. Božje milosrđe znači moći dodirnuti rane Isusove i zajedno s apostolom Tomom u njima prepoznati Božju i našu stvarnost. Isus naše rane liječi svojim ranama ponijevši naše grijehe na drvo križa. Stoga se ovaj blagdan Božjega milosrđa slavi upravo tako da spaja događaje Velikog petka s velikom Uskrsnom osminom.

Isus nam svojim probodenim rukama pokazuje do koje nas je mjere ljubio. To je pravorijek ljubavi! Samo je ljubav spremna mijenjati nas, obnoviti nas, preporoditi nas, vratiti vidljivost Božje slike u nama. Uskrs je znak te ljubavi jer stvara nešto potpuno novo. Isusovo milosrđe je, dakle, istinsko svetište u kojemu se sam Bog očituje. Božje milosrđe je naša istinska stvarnost, tu pronalazimo dar oproštenja i mira. Biskup je također podsjetio da Božje milosrđe nije plod našeg napora i naših vrlina, ono je ponajprije dar Božjega duha koji odgovara na našu najdublju čežnju. Događaj Uskrsa također nam vraća taj smisao: život bez obzora vječnosti nema smisla; bez dara uskrsnuća ostavlja trag besmisla. Isus apostolima prvo ostavlja svoga duha milosrđa i mira i to po sakramentu ispovijedi darovanom Crkvi. Kristovo uskrsnuće odgovara na temeljno pitanje zašto čovjek treba Boga i bez Njega ne može, zašto živjeti nesebično i biti milosrdan. Apostoli su Isusovim duhom donosili plodove svetosti, a to Gospodin čini i danas. Bilo bi stoga dobro prepoznati milosti koje su nama dane kako bismo se borili protiv tuge, straha, razočarenja i ostalih taloga svakidašnjice.

Na kraju je biskup pozvao vjernike da opišu te milosti u svojoj molitvi danas i upitaju za snagu duha koja čini velika djela. I ovo što se događa u Trnovčici plod je toga duha! Usudimo se danas biti milosrdni i oprostiti nekome tko nas je povrijedio! Usudimo se živjeti milosti koje dobivamo najprije u našoj obitelji, zatim u našoj Domovini i našoj Crkvi, pozvao je biskup Šaško.

Tijekom mise domaći i gostujući svećenici ispovijedali su brojne vjernike, a svečanu misu animirao je zbor mladih pod vodstvom Zrinke Perić. Oko oltara pomagali su brojni ministranti u župi kako veliki tako i mali. Nakon mise upriličen je domjenak za sve hodočasnike koji već tradicionalno na taj blagdan dolaze u župu Marije Majke Crkve u Trnovčici.

izvor: ika.hr