Sedma “misao” o sv. Faustini u Godini sv. Faustine

(7/12) SVIBANJ 2023. u Godini sv. Faustine

Sat milosrđa u kojem Isus ne odbija ništa

Isus je sv. Faustini Kowalskoj, navjestiteljici neizmjernog Božjeg milosrđa objavio da je u 15 sati (sat Isusove smrti na križu) čas najvećeg Božjeg milosrđa i da u tom trenutku ništa što Ga se moli neće biti uskraćeno. Njegova muka i napuštenost u trenutcima umiranja čas su velikog milosrđa za svijet. Isus je potaknuo sv. Faustinu da se moli svaki dan u to vrijeme i da širi ovu pobožnosti davši joj obećanje: Uvijek kada čuješ da otkucava tri sata, uroni u moje milosrđe, slavi ga i hvali. Zazivaj njegovu svemoć na cijeli svijet … jer je u tom času bilo širom otvoreno za svaku dušu. (Dn 1572) U tom satu možeš isprositi sve za sebe i druge; u tom satu sav je svijet zadobio milost: Milosrđe je pobijedilo Pravednost. (Dn 1572)

Sveta Faustina je u svom Dnevniku pisala jako puno o vrijednosti Isusove muke i žrtve na križu koju je za nas prihvatio i podnio. Isus joj je otkrio i koliko je korisno i za dušu plodonosno razmatranje Njegove Muke: Kroz jedan sat razmatrati moju bolnu muku veća je zasluga nego se godinu dana bičevati do krvi. Razmatranje mojih bolnih Rana od velike je koristi tebi, a meni čini veliku radost. (Dn 369) Isus joj otkriva kako Ga boli naše nepovjerenje u Njegovu dobrotu i nevjera u Njegove rane: Sjećajte se moje gorke Muke. I kad ne vjerujete mojim Riječima barem vjerujte mojim Ranama! Iz Isusovih Rana teče Milost: Molila sam na nakanu jednog svećenika da mu Bog pomogne i u određenim stvarima. Iznenada ugledah Raspetog Gospodina. Isus bijaše zatvorio svoje oči. Uronio je u Muku. Pozdravih njegovih pet Rana, svaku pojedinačno i zamolih blagoslov za tog svećenika. Isus mi je omogućio unutrašnje saznati kako mu je draga ta duša. I ja osjetih kako Milost teče iz Isusovih Rana na tu dušu… (Dn 988) Iz Rane Srca Isusova teku sve Milosti. Isus je rekao s. Faustini: Iz svih mojih Rana teče kao rijekama Milosrđe za duše, ali Rana mojeg Srca je izvor neistraživog Milosrđa. Iz tog izvora teku sve Milosti za duše. Gorim od zraka smilovanja. Želim ih izliti na duše ljudi. Objavljuj cijelom svijetu o mojem Milosrđu. (Dn 1190) Jednom je s. Faustina molila na posebnu nakanu. Na kraju molitve ugledah veliku Svjetlost i u njoj Boga Oca. Između ove Svjetlosti i Zemlje vidjela sam Isusa pribijena na križ, tako da je Bog – htijući gledati na Zemlju – morao gledati kroz Isusove Rane. Shvatih da Bog blagoslivlja Zemlju radi Isusa. Faustina je često bila na rubu svojih snaga, iscrpljena, bolesna, nemoćna… Tada joj je Isus otkrivao kako može uvijek dobiti pomoć po Njegovim Ranama: Kad misliš da patnje nadilaze tvoje snage, pogledaj na moje Rane, onda ćeš se izdići iznad prezira i suda ljudi. Razmatranje moje Muke pomoći će ti uzvisiti se iznad svega. (Dn 1184)

Sveta Faustina je često molila Križni put, osobito u vrijeme Sata milosrđa. Jednom, za vrijeme razmatranja imala je nutarnje viđenje: Ugledah Gospodina Isusa razapetog na križu. Kad je Isus neko vrijeme tako visio, vidjela sam gomile razapetih duša, upravo tako kao i Isusa. Vidjela sam drugu i treću gomilu duša. Druga gomila nije bila pribijena na križ, ali duše su čvrsto držale križ u rukama. Treća gomila nije bila ni razapeta niti su duše držale križ u rukama, nego su ga vukle za sobom i bile nezadovoljne. Isus mi reče: Vidiš li duše koje su slične meni u patnji i preziru? One će mi biti slične i u slavi. Te koje su mi manje slične u boli i preziru, imat će manje sličnosti sa mnom u slavi.

Svjedočanstvo jednog uslišanja u SATU MILOSRĐA

Bila je nedjelja. Tijekom noći, mlađoj je kćeri iznenada pozlilo. Stanje joj se tako brzo pogoršavalo da sam morala zvati hitnu pomoć. Na kraju, nakon telefonske konzultacije s liječnicom, nisam čekala hitnu, već sam uzela taksi i krenula prema bolnici s djetetom koje mi je klonulo u naručju. U dječjoj bolnici su smatrali da bi se moglo raditi o  meningitisu te su me poslali na zaraznu. Tamo je dijagnoza potvrđena, prvo na hitnoj, a potom i na odjelu. Zamolili su me i da potpišem suglasnost za punkciju leđne moždine. Oklijevala sam, a onda se liječnica okomila na moje oklijevanje i tako mi dala do znanja koliko je moja kći bila u opasnosti. Potpisala sam iako sam se bojala tog zahvata. Do podne sam ostala u bolnici uz dijete priključeno na infuziju. Po dolasku kući, ispričala sam starijoj kćeri što se dogodilo. Njezina prva reakcija bila je plač, a zatim je rekla: „Mama, uskoro će 15 sati, a Gospodin Isus je rekao da neće ništa odbiti onima koji budu od Njega nešto iskali u tom času.“ Potom je glasno izrekla molbu Isusu da izliječi njezinu sestru, a nakon nekog vremena dodala i molbu da ni punkcija ne bude potrebna. „Sigurno će biti punkcija, ne zahtijevaj previše od Boga”, komentirala sam sumnjičavo. „Ne želim da bude; uostalom, Gospodin Isus je rekao da neće ništa odbiti”, rekla je uvjereno moja kći i drugi put zamolila isto od Gospodina, vjerujući Njegovoj Riječi. Sljedeće jutro zovem bolnicu da se raspitam za stanje svoje kćeri. I kroz slušalicu čujem: „Možete doći po svoje dijete!” Istog dana naša je kći, potpuno zdrava, bila s nama kod kuće. U trenutku njezina otpusta iz bolnice, dežurna liječnica je bila ona ista koja ju je primila i u panici me tjerala da potpišem suglasnost za punkciju. Vidjelo se veliko iznenađenje u njezinim očima, ali ni jedna od nas se nije usudila komentirati to što se dogodilo.

Molitva Milosrdnom Isusu u vrijeme Njegove smrti (u 15 sati)

U času Tvoje smrti na križu, razapeti Milosrdni Isuse, klanjamo Ti se, slavimo Te i molimo, svojim neizmjernim milosrđem obuhvati cijeli svijet, naročito grešnike i umiruće. O, Krvi i Vodo što potekoste iz Srca Isusova kao izvor milosrđa za nas, uzdam se u Tebe! Božje milosrđe, utjelovljeno u Srcu Isusovu, preplavi cijeli svijet i izlij se na nas! Isuse,  uzdam se u Tebe! Majko Milosrđa, moli za nas. Sveta s. Faustino i blaženi oče Mihaele, molite za nas.

vlč. Miro Tomas,
upravitelj Svetišta Božjeg milosrđa
na Ovčari pored Đakova

Lektura: Marija Vuković

Izvori:
Dnevnik…
Internetska stranica Božje milosrđe – bozjemilosrdje.net

GODINA SV. FAUSTINE – SEDMA MISAO – ZA ISPRINT (svibanj 2023.)