Šesta “misao” o sv. Faustini u Godini sv. Faustine

(6/12) TRAVANJ 2023. u Godini sv. Faustine

Želim da se moli ova molitva!

Isus je s. Faustini Kowalskoj objavio Krunicu Božjeg milosrđa u Vilniusu 1935. godine. U objavama koje su slijedile otkrio joj je vrijednost i djelotvor­nost molitve ove Krunice te dao obećanja koja su vezana uz molitvu Krunice.

Ovo je jedinstvena molitva kojoj je autor sam Isus. Molitva nas podsjeća da je Isus dao Svoj život iz ljubavi za nas. Služi nam i kao podsjetnik koliko nam je potreban Bog i Njegovo milosrđe. Trebamo Boga, čitav svijet Ga treba.

Molitva započinje posvješćivanjem koliko smo vrijedni u Božjim očima. Isusovo Tijelo i Krv, Duša i Božanstvo – ono je što prikazujemo Bogu Ocu, tj. prikazujemo Mu Njegova Sina Jedinorođenca. Prikazujemo Mu Isusa koji se stavlja u naše ruke. Svaka sv. Misa podsjeća nas na ovaj misterij.

Koji je najvažniji dio Krunice?

Povjerenje – trebamo prihvatiti sve što Bog želi za nas i za čitav svijet i vjerovati da je to najbolje za nas. Tražimo s pouzdanjem, znajući da će Bog odgovoriti na svaki naš zov u najboljem trenutku i na najbolji mogući način i ne nužno kako smo mi planirali i željeli. On je Bog. Vjerujemo li Mu?

Kako smo saznali za ovu molitvu?

Iz Dnevnika s. Marije Faustine Kowalske saznajemo kako joj Isus povjerava zadaću da podsjeti čitavo čovječanstvo na Njegovo neizmjerno milosrđe te potakne i ohrabri ljude da Mu vjeruju i budu milosrdni jedni prema drugima. Saznali smo također da ju je Isus poučio novoj pobožnosti prema Božjemu milosrđu koja se očituje u: molitvi Krunice Božjega milosrđa za vrijeme Milosne ure (u 15 sati), štovanju slike Milosrdnog Isusa, proglašenju nove svetkovine Milosrđa te širenju čašćenja Božjega milosrđa svjedočeći ga vlastitim životom, riječju i molitvom.

Koja su obećanja povezana s molitvom Krunice Božjega milosrđa?

Postoje divna obećanja samog Isusa dana za one koji će širiti ovu pobožnost tj. za apostole Božjega milosrđa, a zapisana su u Dnevniku sv. Faustine: Duše koje šire slavu mojega milosrđa, štitit ću cijeli život, kao majka svoje dojenče; a u času smrti neću im biti Sudac, već milosrdni Spasitelj. U tom posljednjem času duša nema druge zaštite osim mojega milosrđa. Blago duši koja je za života uranjala u izvor milosrđa jer je neće stići pravda. (Dn 1075) Obećavam da duša koja bude štovala ovu sliku, neće propasti. Obećavam toj duši pobjedu nad neprijateljima već na zemlji, a osobito u času smrti. Ja sâm branit ću je kao svoju čast. (Dn 48)

Kako se moli Krunica Božjega milosrđa

Prije određenog vremena primjećeno da u Hrvatskoj postoje stanovite razlike u štovanju Božjega milosrđa, a prvenstveno se odnose na različite prijevode molitve Krunice i Zaziva Božjemu milosrđu i natpisa ispod slike Milosrdnog Isusa. Stoga je u Zagrebu osnovana Koordinacija zajednica, udruga, pokreta i štovatelja Božjega milosrđa (danas: Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa) na inicijativu fra Tomislava Cvetka, OFM Conv. i o. Andrzeja Wośka, SCJ, s ciljem da se ujednače svi nazivi i molitve te da svi štovatelji Božjega milosrđa u Hrvatskoj mole na isti način. Koordinacija je zajednički izradila prijedlog molitava i uputila ih na odobrenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Na svom zasjedanju od 27. siječnja 2014. u Zagrebu, Hrvatska biskupska konferncija daje dopuštenje (imprimatur, br. 79/2014.) za tisakanje tako predloženih molitava u čast Božjega milosrđa. Krunica Božjega milosrđa odobrena je za moljenje na sljedeći način:

Na prva tri zrnca:

Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje.
Dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja,
kako na nebu, tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas,
i otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla. Amen.

Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom.
Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.
Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše. Amen.

Vjerovanje – Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.
I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega,
koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice,
mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan;
sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih;
uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega;
odonud će doći suditi žive i mrtve.
Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku,
općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, život vječni. Amen.

Velika zrnca

Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, dušu i božanstvo preljubljenoga Sina Tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta.

Mala zrnca (deset puta)

Po Njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.

Završetak Krunice

Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu! (3x)

 Može se dodati (nije sastavni dio Krunice kako ju je Isus izdiktirao):

O Krvi i Vodo što potekoste iz Srca Isusova kao izvor milosrđa za nas, uzdam se u Tebe!
Marijo, Majko milosrđa, moli za nas!
Isuse, uzdam se u Tebe! (3x)
Smiluj se nama i cijelomu svijetu, Gospodine!

vlč. Miro Tomas,
upravitelj Svetišta Božjeg milosrđa
na Ovčari pored Đakova

Lektura: Marija Vuković

Izvori:
Dnevnik…
Internetska stranica Božje milosrđe – bozjemilosrdje.net

GODINA SV. FAUSTINE – ŠESTA MISAO – ZA ISPRINT (travanj 2023.)